Japan houdt vast aan bescherming rijst

Japan heeft vandaag gezegd dat het mee wil praten over hervorming van de landbouw in het kader van Cancún, maar tegenstander blijft van een maximum invoertarief. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP vanuit Tokio

Zo'n maximumtarief zou het Japanse protectionistische beleid voor rijst in gevaar brengen. Japan heft nu een invoertarief van maar liefst 490 procent op buitenlandse rijst. Vertegenwoordigers van de 146 leden tellende wereldhandelsorgaisatie WTO komen volgende week in Cancún, Mexico, bijeen om spijkers met koppen te slaan voor de nieuwe handelsronde. Landbouw is daarbij het grootste obstakel.

Een recent compromisvoorstel van Perez del Castillo, de Uruguayaanse ambassadeur bij de WTO, accepteert een gezamenlijk bod van de EU en de VS om de invoertarieven te verlagen, maar het bod noemt geen cijfers.

Een Japanse handelsfunctionaris zei vandaag tegen AP dat zijn land kan leven met delen uit het voorstel, dat vraagt om een gemiddelde tariefsverlaging en voor bepaalde producten minimale verlagingen, maar dat het standpunt van Japan afhangt van de getallen die op tafel komen. Japan is tegen een maximumtarief. Behalve op rijst heft Japan ook tarieven op graan (210 procent) en boter (330 procent)

Meer rijstinvoer roept in Japan grote weerstand op. Daarbij speelt de politiek van de regerende LDP, die met de rijstwereld en alles wat daaromheen zit kleffe relaties onderhoudt, een grote rol.