Iran roept zijn ambassadeur uit Londen terug

De Iraanse ambassadeur in Londen is voor consultaties naar Teheran teruggekeerd te midden van een conflict over de aanhouding in Groot-Brittannië van een Iraanse diplomaat die door Argentinië wordt gezocht wegens een bomaanslag in Buenos Aires in 1994. Volgens Iran is er geen juridische basis voor de arrestatie van de diplomaat, Hadi Soleimanpour, die ten tijde van de aanslag op een joods centrum ambassadeur in Argentinië was. Iran gaat ervan uit dat de hele zaak is bedoeld om de druk op Teheran te verzwaren. De VS en hun bondgenoten houden Iran onder groeiende druk wegens zijn vermeende kernwapenprogramma. In Teheran zijn vanochtend vanuit een belendende straat vijf schoten afgevuurd op de Britse ambassade; enkele ruiten gingen aan diggelen. De ambassade werd daarop gesloten.