Geen hulp aan Antillen zonder bezuinigingen

De Antilliaanse overheid moet eerst drastisch op haar uitgaven bezuinigen voordat er sprake kan zijn van financiële bijstand uit Nederland. Dat zeiden fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gisteren in Willemstad aan het eind van hun werkbezoek aan de Antillen.

Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties, D66) maakte gisteren in Den Haag eveneens duidelijk dat de door het kabinet-Godett gevraagde hulp pas kan komen na ingrijpende bezuinigingen.

Het kabinet-Godett moet aanbevelingen van een commissie onder leiding van de president-directeur van de centrale bank van de Nederlandse Antillen, E. Tromp, overnemen, zo zeiden alle fractievoorzitters. Deze commissie heeft berekend dat bij ongewijzigd beleid het financieringstekort van de Antilliaanse overheid van zo'n vier miljard Antilliaanse gulden (een gulden is 51 eurocent) stijgt naar een recordbedrag van tien miljard gulden in 2010 met recessie en kapitaalvlucht als directe consequentie.

De Antilliaanse overheid balanceert op de rand van financieel bankroet, met dreigende betalingsproblemen op de korte termijn, was de boodschap van Tromp aan de fractievoorzitters op de laatste dag van het werkbezoek. Toenemende schulden, de oprukkende drugseconomie en de groei van witteboordencriminaliteit kunnen ertoe leiden dat de VS de Nederlandse Antillen bestempelen als `non cooperative country' en op een zwarte lijst plaatsen, zo maakte Tromp volgens D66-fractievoorzitter Boris Dittrich de parlementaire delegatie duidelijk.

,,Zonder navolging van die aanbevelingen van de commissie-Tromp zakt de Curaçaose molensteen in de Caraïbische zee'', aldus VVD-fractievoorzitter Van Aartsen. Hij heeft weinig vertrouwen in het huidige kabinet-Godett. ,,De minister van Financiën, de Lanooy, wil de aanbevelingen uitvoeren. Maar binnen het kabinet is onenigheid.''

Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen benadrukte aan het eind van het bezoek dat sanering alleen mogelijk is als de aanbevelingen van Tromp leidraad zijn. ,,We geven geen blanco cheque. De tijd van doormodderen is absoluut voorbij.''

    • Jos Verlaan