Gebruik van epo bij Lagat, White niet geschorst

De Keniaanse middenafstandloper Bernard Lagat is bij een dopingcontrole positief bevonden. Volgens de krant Daily Nation zijn er sporen van het bloeddopingmiddel epo in zijn urine aangetroffen. De atleet, die bij de Olympische Spelen in 2000 brons won op de 1500 meter, hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Lagat zou vorige week bij de WK atletiek in Parijs meedoen op de 1500 meter, maar hij werd voortijdig uit de selectie verwijderd. De Keniaanse atletiekbond wist van de positieve test, maar verzweeg dit voor de rest van de atleten. ,,Om de moraal van het team niet te breken, is gezegd dat Lagat maagklachten had'', zei een official.

De Amerikaanse sprintster Kelli White zal niet worden geschorst voor haar positieve dopingtest bij de WK atletiek. Dit heeft de internationale atletiekunie (IAAF) vandaag bekend gemaakt. Wel moet ze waarschijnlijk haar twee gouden medailles (100 en 200 meter) inleveren. Het middel dat ze gebruikte, Modafinil, staat niet op de lijst van verboden middelen en daardoor valt het gebruik ervan volgens de IAAF onder de categorie `minder zwaar'.