Eerste paar afgestudeerden Rockacademie

De eerste studenten van de Rockacademie in Tilburg zijn gisteren afgestudeerd. Gisteravond ontvingen zij in Popcentrum 013 in Tilburg hun diploma of eigenlijk een symbolisch diploma, want de echte exemplaren waren nog niet klaar. De Rockacademie, een hbo-opleiding verzorgd door Fontys Hogescholen, werd in 1999 opgericht. Jaarlijks mogen na een toelatingsexamen maximaal veertig mensen met de opleiding beginnen. Van de veertig studenten die in 1999 de eerste lichting vormden, zijn er nu zeven afgestudeerd. De rest heeft een studievertraging, bijvoorbeeld wegens muzikale nevenactiviteiten, of is met de opleiding gestopt.

De Rockacademie moet studenten voorbereiden op een beroep binnen de muziekwereld. De studenten specialiseren zich in zang, songwriting of een bepaald instrument. Daarnaast kiezen zij voor een van de vier afstudeerrichtingen die opleiden tot verschillende beroepen: performer, docent, technisch specialist of ondernemer.

De Rockacademie had een turbulente start, bracht een van de twee directeuren van de opleiding, Gerard Boontjes, gisteravond in herinnering. Er was veel belangstelling van de media. Maar er was ook scepsis. Sommigen in de muziekwereld gruwden van het idee dat je rockmuziek op een school zou kunnen leren, aldus Boontjes tijdens de diploma-uitreiking.

De plechtigheid in Popcentrum 013 werd opgeluisterd door optredens van de afstuderenden. Daarnaast presenteerde Jan Douwe Kroeske, bekend als presentator van onder meer popfestival Pinkpop, een cd met opnames van andere studenten van de Rockacademie.