Dertig slecht-nieuwsgesprekken op een rij

De keeperstrainer voor de selectie mag blijven, die voor de jeugd niet. Vitesse moet saneren en ontslaat de helft van het personeel.

Interim-directeur Theo Mommers van Vitesse voerde maandag en dinsdag in totaal zo'n zestig gesprekken van een kwartier met personeelsleden van de betaaldvoetbalclub. Dertigmaal betekende dit een `slecht-nieuwsgesprek' en dertigmaal een goed-nieuwsgesprek'. De helft van het niet-voetballende personeel zegde hij ontslag aan; de andere helft mag blijven.

Het waren stuk voor stuk zware en emotionele gesprekken, zegt Mommers. ,,Ik heb er zelf niet van geslapen, maar het is nodig om de club te redden.''

De werknemers die hun baan verliezen, zijn even niet aanspreekbaar. Een aantal is het stadion Gelredome ontvlucht, voor `een dagje uit'. ,,Ze zoeken steun bij elkaar, zitten er helemaal doorheen'', zegt secretaris Petra Willemsen van de ondernemingsraad. Zij die mogen blijven, lopen evenmin vrolijk rond in het stadion of op het trainingscomplex in Papendal. ,,Ook die mensen zijn niet blij, hooguit opgelucht. Eigenlijk is het één grote ellende'', zegt Willemsen. Op elke afdeling, van financiën tot en met ondersteunende diensten, is diep gesneden.

De Arnhemse eredivisieclub moet op last van de nationale voetbalbond KNVB en de gemeente fors saneren. Nog voordat er één bal in het nieuwe voetbalseizoen was getrapt, werd Vitesse door tegenvallende inkomsten uit sponsoring en kaartverkoop al geconfronteerd met een begrotingstekort van drie tot vier miljoen euro. Dit was met name pijnlijk omdat in juni de gemeenteraad van Arnhem na een langslepende politieke discussie nog had ingestemd met een 29 miljoen euro kostend reddingsplan voor Vitesse en het eveneens noodlijdende stadion Gelredome. Vitesse, zo luidde de boodschap uit het stadhuis, moest dit keer maar zelf de problemen oplossen.

Mommers, die eerder al bij Fortuna Sittard fors heeft gesaneerd, is geen man van halve maatregelen. Door te korten op de spelerssalarissen en overige bedrijfskosten en door arbeidsplaatsen bij het niet-voetballende personeel te schrappen, denkt hij jaarlijks 3,5 tot 4 miljoen euro te kunnen besparen.

De nieuwe organisatie die Mommers voor ogen staat, is compacter dan de huidige. Voor de werknemers wie ontslag is aangezegd, geldt dat er simpelweg geen werk meer is of dat hun taken door een collega worden overgenomen. Om te bepalen wie er de klos is, is bij het kantoorpersoneel het last in-first out-principe toegepast. Bij de technische staf waren de specifieke kwaliteiten en diploma's van een bepaald persoon bepalend.

Zo is er voor de keeperstrainer van de jeugd geen plaats meer omdat de keeperstrainer van de eerste selectie zijn taken moet en kan overnemen. En Vitesse heeft in de nieuwe organisatie ook nog maar één loop- en hersteltrainer, in plaats van één voor de jeugd en één voor de eerste selectie. ,,Het moet allemaal efficiënter en simpeler'', zegt Mommers. [Vervolg VITESSE: pagina 15]

VITESSE

`Club zat erg ruim in het personeel'

[Vervolg van pagina 1] In een eerste vergelijking van de huishoudens van verschillende betaald voetbalorganisaties was het interim-directeur Mommers al opgevallen dat Vitesse met zo'n zestig niet-voetballende personeelsleden redelijk ruim in het jasje zat. Bij supporters is het beeld ontstaan dat veel personeelsleden in het verleden duimen zaten te draaien, zegt Willemsen van de ondernemingsraad. ,,Daar verzet ik me fel tegen, het is absoluut niet waar. Iedereen heeft zich hier te pletter gewerkt. Vitesse had wel veel personeel, maar dat komt omdat wij alles zelf deden.''

Haar eigen communicatie-afdeling verzorgt bijvoorbeeld alle programmakranten en de internetsite. De afdeling wordt van vier naar twee personeelsleden en samengevoegd met andere afdelingen.

Veel taken zullen niet meer gedaan worden of wellicht pro deo worden uitgevoerd, denkt Mommers. ,,De supportersvereniging heeft in het verleden verschillende malen haar diensten aangeboden'', zegt Mommers. ,,Maar Vitesse hield de deur altijd dicht, men wilde alles in eigen hand houden, professionaliseren. Maar ik denk dat het ook professioneel kan met de inzet van vrijwilligers.''

Hoewel het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor het stadion Gelredome en Vitesse nog altijd niet is uitgevoerd, is de financiële situatie van Vitesse volgens Mommers ,,niet langer wankel meer, maar stabiel''. Eind oktober, begin november moet de club zich weer in rustig vaarwater bevinden, en is er wellicht weer geld om nieuwe spelers aan te trekken.

Vandaag hakt Vitesse eveneens een knoop door op de vraag of er in de nieuwe structuur een plaats is voor oud-voorzitter Karel Aalbers. Deze werd enkele jaren geleden terzijde geschoven nadat de club door zijn ambitieuze groeiplannen met grote financiële tekorten werd geconfronteerd. Aalbers wil graag terugkeren als bestuurslid en zegt in dat geval enkele grote sponsors mee te zullen nemen. Bij de supporters is Aalbers nog altijd populair maar in het Gelredome zijn de overgebleven personeelsleden van Vitesse bang dat de club zich voor de tweede keer aan dezelfde steen gaat stoten.

    • Martin Steenbeeke