AEX op hoogste peil 2003

De Amsterdamse beursgraadmeter heeft vanmorgen de hoogste stand van het jaar bereikt. De AEX-index stond rond het middaguur op 341,81 punten, een stijging van 1,6 procent vergeleken met het slot van gisteren.

De index – waarin 25 grote bedrijven zijn opgenomen – is sinds enige maanden weer aan een opmars bezig, met name door de zich herstellende beurzen op Wall Street, de aantrekkende Amerikaanse economie en de, vaak meevallende, halfjaar resultaten van de grote fondsen. Ook vanmorgen waren het de winsten in de Verenigde Staten die de Amsterdamse beurs omhoog trokken. Zo sloot de Dow-Jonesindex gisteravond op het hoogste niveau in een jaar.

De AEX begon 2003 rond de 326 punten en steeg in de eerste maanden door naar een hoogste slot van rond de 337 punten. Na de winter daalde de graadmeter tot een niveau van rond de 280 punten.

Ook de andere beurzen in Europa gingen vanmorgen flink omhoog. In Duitsland stond de beurs van Frankfurt 2 procent hoger, Parijs steeg 1,9 procent en Londen bleef iets achter met een winst van 1,4 procent, desondanks het hoogste niveau sinds begin december.

De belangrijkste reden voor de opleving op de Europese beurzen is eveneens de zich voorzichtig herstellende Amerikaanse economie en de daaruit voortvloeiende winsten op Wall Street. Volgens een handelaar in Genève zijn de huidige stijgingen terecht gezien de macro-economische ontwikkelingen en de koerswinsten op Wall Street.

Of de winsten zullen aanhouden is echter een vraagteken. ,,Het economisch herstel zit nu grotendeels al in de prijzen. Wellicht dat we op de korte termijn een consolidatie zullen zien, maar de trend is geruststellend.'', aldus de handelaar tegen het Britse persbureau Reuters.