Vibrerende nieuwigheden

In Berlijn, op de grootste elektronicabeurs ter wereld, worden tal van nieuwe, onmisbare apparaten gepresenteerd. Zoals een handtasvideorecorder en een trillende hoofdtelefoon.

,,Gelukkig'', zegt assistent-verkoopmanager C. Ha met een brede glimlach, ,,de Chinezen hebben het horloge nog niet gekopieerd. Te moeilijk waarschijnlijk voor de copy cats.'' Voor de duidelijkheid: Ha, is geen Chinees. Hij komt uit Hongkong, zo benadrukt hij. Trots laat hij op de Berlijnse elektronicabeurs IFA het horloge zien dat zijn bedrijf Sweda begin dit jaar op de markt heeft gebracht. Een wereldprimeur, zo zegt hijzelf, want het horloge geeft niet alleen de tijd aan, maar de `digital eye' maakt ook foto's. Wanneer het fors uitgevallen klokje in een houdertje wordt geplaatst, dat met een snoertje aan de computer vastzit, verschijnen maximaal 36 scherpe plaatjes op het scherm. Haarscherp, klaar om gemaild of geprint te worden.

De digital eye is een van de talloze apparaten op de IFA, tot morgen te bezoeken in de Messe van de Duitse hoofdstad, waarbij het predikaat `leuk' van toepassing is. Maar verder?

Handig en uniek, noemt Ha het zelf. Voor de rest wil hij weinig informatie kwijt. Die Chinezen hè, zegt hij veelbetekenend. Nou goed dan, hij wil nog wel zeggen dat het horloge alleen in Europa en de Verenigde Staten wordt verkocht. En dat er al zeker 10.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan. De prijs? ,,Kan ik niet zeggen. U kunt toch zelf in de winkel kijken? Ze zijn in Duitsland verkrijgbaar.'' Na vijf minuten doorzeuren, zwicht hij. ,,Oké, 80 euro.''

Ha is niet de enige die vreest voor Chinese namaak, maar de nieuwste vindingen kunnen moeilijk achter slot en grendel blijven. Wat te denken van de handtasvideorecorder van Thomson? Het apparaat is zo klein (13,5 cm breed, 8 cm hoog en 2,4 cm diep) dat het op de stand van het Franse elektronicaconcern enige tijd onvindbaar is. Eenmaal gevonden blijkt het om een harde schijf met een beeldschermpje (lcd) te gaan, waarop 80 uur film, 600 uur muziek en 100.000 foto's kunnen worden opgeslagen. Het scherm is onooglijk klein, maar dat is volgens verkoper Stephan Schilz geen probleem. Via een kabeltje kan de inhoud op een gewone tv worden afgespeeld. ,,Je favoriete films en muziek altijd bij de hand, ook als je op vakantie bent'', zegt Schilz. De mobiele videorecorder in zakformaat kost 799 euro, maar dan hoef je ook in weken de caravan niet uit.

Computerspelletjes krijgen er een dimensie bij met een nieuwe koptelefoon van Philips. Op spannende momenten spuwen twee kussentjes in de nek en bij de oren krachtige bastonen uit. Deze vibraties zijn ,,toll'', zegt de 18-jarige Andreas, die een virtueel ruimteschip bestuurt. Omdat hij lang niet alle flatgebouwen weet te ontwijken, vibreren zijn nek en oorschelpen optimaal.

Even moeilijk te ontwijken is wellicht de trotse eigenaar van de nieuwste autoradio van Blaupunkt, de Woodstock DAP 53, waarmee onderweg ook muziek kan worden opgenomen. De fabrikant gaat prat op het aufknopfdruck-principe: het opname-apparaat is met één handeling aan te zetten, waarna de aandacht weer op de weg kan worden gericht.

Meer dan een kwart miljoen bezoekers hebben zich de afgelopen dagen staan vergapen aan de de nieuwste innovaties op elektronicagebied. Aan de fraaie lcd-schermen die over een breedte van meer dan een meter haarscherpe televisiebeelden vertonen. Of aan de televisie zonder stroomkabel en antenne, de digitale camera in de vorm van een sleutelhanger of aan de televisie met een harde schijf, die de videorecorder overbodig maakt. Deze televisie is geschikt voor 200 uur uitgesteld kijkplezier, wat zo'n zeventig banden in de boekenkast uitspaart.

Diegenen die de nieuwste innovaties nutteloos, duur of complex vinden, hebben helemaal niets op de IFA te zoeken. Of wellicht met uitzondering van de vinding van de Duitse televisiefabrikant Metz: de Tri-Star afstandsbediening die ,,ook voor senioren'' geschikt is. Eenmaal ingesteld op het simpelste menu (1) kan opa of oma alleen nog maar van zender wisselen of het geluid regelen. Uitgesloten zijn daarmee geheel ontregelde toestellen, want veranderingen in de kleur- en contrastinstelling zijn slechts via menu 2 aan te brengen. En, als het goed is, weten alleen de kleinkinderen hoe je daar moet komen.