Spermahandel mag

De Inspectie voor de Gezondheidszorg treedt niet op tegen het omstreden bedrijf Babydonors.com. Het bedrijf bemiddelt op internet tussen donors van ei- en spermacellen en klanten die daarnaar op zoek zijn. Het bedrijf overtreedt de wet volgens de inspectie niet, omdat het alleen adresgegevens uitwisselt.

Het bedrijf biedt twee pakketten aan. Een pakket waarbij de ei- of spermacellen in het eigen ziekenhuis worden afgeleverd. Dit kost 2.500 euro. Volgens de IGZ gebeurt dat in persoon en worden cellen niet opgeslagen en later verhandeld. De eigen arts doet de inseminatie en de behandeling wordt gewoon vergoed door het ziekenfonds of ziektekostenverzekeraar. Het andere pakket à 2.700 euro voorziet in een behandeling in een privé-kliniek, die niet vergoed wordt. ,,En die klinieken bevinden zich over het algemeen in het buitenland en daar kunnen wij niet optreden'', zegt de woordvoerster van de IGZ.

Artsenorganisatie KNMG liet eerder al weten dat zij haar leden oproept niet mee te werken aan deze in hun ogen commerciële handel in zaad- en eicellen. Circa 80 procent van de Nederlandse artsen is aangesloten bij de organisatie.