Rabobank wil dochters in aandelen stroomlijnen

De koersen stijgen, de effectenbeurs krabbelt weer op. Desondanks bekijkt Rabobank of het kan snijden in zijn analistenbestand.

Rabobank onderzoekt de mogelijkheid om zijn vier dochterbedrijven die onder eigen naam actief zijn op de aandelenmarkt, meer te laten samenwerken, zo werd gisteren duidelijk tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar. Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk sprak over het ,,verder stroomlijnen'' van de activiteiten van Effectenbank Stroeve, Rabo Securities, het Institute for research and investment services (Iris) en vermogensbeheerder Schretlen.

Tijdens de presentatie van de cijfers in Utrecht zei Heemskerk dat er wellicht stukjes van de vier in elkaar worden geschoven. Als voorproefje wordt in ieder geval de orderverwerking – de zogenaamde backoffices – bijeen gebracht en gecentraliseerd. De topman, zelf vorig jaar overgekomen van de bank voor vermorgende particulieren Van Lanschot, wilde niet vooruitlopen op de interne beschouwingen en zei dat er in oktober meer duidelijkheid komt over de toekomst van de bedrijfsonderdelen.

Het meest voor de hand liggende scenario is volgens analisten dat Iris en Rabo Securities worden samengevoegd. Iris is het research-instituut van vermogensbeheerder en Rabobank-dochter Robeco. Volgens analisten wordt er al enige tijd gesproken over de toekomst van Iris en over een mogelijke combinatie met Rabo Securities. ,,Op de korte termijn is het samenvoegen van Rabo Securities en Iris logisch, op de langere termijn kan je daar ook wellicht Stroeve bijvoegen'', aldus een analist die anoniem wil blijven. ,,Het is onlogisch dat Rabo vier van zulke bedrijven in de markt houdt. Niet alleen vanuit het oogpunt van kosten, maar ook omdat er nu vier verschillende opinies van vier analisten van vier Rabobank-dochters kunnen zijn over hetzelfde beursfonds.''

Het samenvoegen wordt dan ook gezien als een efficiëncyslag, waarbij de kostenbesparing dankbaar zal worden verwelkomd. De bezuinigingen bij de effectenbanken zijn al enige jaren bezig, en volgen de neergaande koersen op de aandelenmarkten. Ook bij de Rabobank-dochters wordt er gesneden, al werd dat relatief laat aangekondigd, veel later dan soortgelijke herstructureringen bij andere banken. Zo besloot Rabo-dochter Robeco in juni 10 procent van de banen te schrappen, een operatie waarbij ook Iris is betrokken. Een maand later besloot Stroeve zeventien personeelsleden te ontslaan omdat de druk van de dalende handelsomzetten te groot werd.

De vier onderdelen proberen ieder net een andere klantengroep te bereiken. Zo is Iris vooral actief voor particulieren, Rabo Securities voor de instituten en Schretlen voor de meer vermogende particulier en middelgrote institutionele beleggers. Beleggingsspecialist Stroeve, dat in 2000 door Rabobank werd overgenomen, richt zich voornamelijk op de actieve particuliere belegger en verricht diensten voor de zelfstandige

vermogensbeheerders in Nederland.

Volgens analisten zou een combinatie van Rabo Securities en Iris logisch zijn. De twee hebben beiden een groot aantal analisten in dienst waardoor er werk dubbel wordt gedaan. Analisten stellen dat er op de langere termijn ook Stroeve of Schretlen bij de combinatie gevoegd zou kunnen worden, alhoewel de namen van deze twee oude instituten – Schretlen bestaat sinds 1911 en Stroeve sedert 1818 – waarschijnlijk niet zullen verdwijnen. ,,Wel kan je de aandelenresearch samenvoegen en vervolgens recyclen voor de specifieke doelgroepen van de verschillende onderdelen'', aldus een analist.

Dan zou dus één analist een rapport schrijven dat vervolgens wordt bewerkt en op maat gemaakt voor de verschillende soorten klanten van de diverse Rabo-onderdelen. De kosten zijn lager, maar de klantenbinding blijft.