Premier ontbijt vroeg met Bush

Minister-president Balkenende en minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zullen de Amerikaanse president Bush morgen tijdens een vroege ontbijtsessie ontmoeten.

De Nederlanders worden al om zeven uur op het Witte Huis verwacht. Het is het eerste bezoek van Balkenende aan Washington als premier. De laatste Nederlandse minister-president die werd uitgenodigd door het Witte Huis was Wim Kok in 2000, die toen onder de lunch met toenmalige president Clinton onder meer sprak over een Nederlandse bijdrage aan de vredesmacht in Eritrea en de uitvoer van xtc door Nederland.

Het centrale gespreksonderwerp met Bush zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de inzet van Nederlandse militairen in Irak zijn. Daarom is veiligheidsadviseur Condoleezza Rice aanwezig. Volgens Buitenlandse Zaken zal ook gesproken worden over de stand van zaken binnen de Europese Unie en de NAVO.

Vandaag zouden Balkenende en De Hoop Scheffer naar verwachting rond 9.30 in de ochtend lokale tijd (Nederlandse tijd 15.30) een bezoek aan de begraafplaats Arlington en het graf van president John F. Kennedy brengen. Diens uitspraak `Don't ask what your country can do for you, but what you can do for your country' citeert Balkenende regelmatig.

Voor vandaag stond een ontmoeting met vice-president Dick Cheney op het programma. In de loop van de middag zouden de Nederlandse bewindslieden ontmoetingen hebben met de topmannen van Nederlandse bedrijven in de VS. Voor vanavond staat verder een werkdiner op het programma met onder anderen minister Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid, tweede man McLaughlin van de CIA en directeur Mueller van de FBI.

Morgen bezoeken Balkenende en De Hoop Scheffer de Anne Frank-tentoonstelling die op dit moment in het Holocaust Museum staat. Daarna ontmoeten zij enkele senatoren, waaronder Lugar van het Committee on Foreign Relations, majority leader in de Senaat Bill Frist en Charles Grasley uit Iowa, allen Republikeinen.