`Misbruik bij marktleider in fokstieren'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt CR Delta, leverancier van fokstiersperma, ervan misbruik te maken van zijn sterke marktpositie.

Dat blijkt uit een rapport dat de NMa gisteren heeft gepubliceerd.

Volgens de NMa worden de Nederlandse veehouders sterk gebonden aan CR Delta doordat het bedrijf een aantal kortingen aanbiedt. Concurrenten hebben daardoor weinig kans op deze markt. CR Delta heeft in Nederland een marktaandeel van 80 procent. Het bedrijf verkocht in het gebroken boekjaar jaar 2001/2002 in totaal 2,2 miljoen rietjes met stierensperma. Het haalde daarmee een omzet van circa 33 miljoen euro. CR Delta is via zijn dochtermaatschappij Holland Genetics veruit de grootste leverancier van sperma van fokstieren.

De mededingingsautoriteit heeft kritiek op een drietal kortingen die CR Delta aanbiedt. Een rundveehouder die veel sperma bestelt, krijgt een korting van 1 à 2 procent. Verder krijgen boeren een korting van 10 procent als ze meedoen aan het zogeheten testprogramma – waarbij koeien worden geïnsemineerd met sperma van jonge stieren en vervolgens aan de kwaliteit van de nakomelingen wordt afgelezen of die stieren goed sperma leveren. Tot slot biedt CR Delta nog een korting aan trouwe klanten. Degene die meer zaken doet met CR Delta, krijgt korting.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is die laatste korting inmiddels ingetrokken. Hij noemt het ,,normaal'' dat er binnen de sector met kortingen wordt gewerkt. Het bedrijf bestudeert het rapport dat de NMa heeft opgesteld. Over verdere acties van het bedrijf kan hij nog niks zeggen.

Volgens de NMa mogen bedrijven met een economische machtspositie net als iedereen wel concurreren op prijs, kwaliteit en service. Maar zij mogen hun sterke positie niet misbruiken om op een andere manier de concurrentie uit te schakelen. De NMa vermoedt dat CR Delta dit met het hanteren van de kortingsregelingen wel heeft gedaan in de periode van september 2001 tot heden.

De NMa heeft rapport opgemaakt en CR Delta kan hier nu op reageren.

Directeur K. Hartmans van concurrent Koepon Holding, eigenaar van spermaleverancier Alta, betreurt het dat de NMa een paar jaar geleden de fusie tussen CR Delta en het Nederlands Rundvee Syndikaat (NRS) heeft goedgekeurd. Het NRS beheert de databank van al het Nederlandse rundvee. ,,Zo weet CR Delta altijd wat de concurrentie doet. Het is ongelooflijk dat die fusie is goedgekeurd.''