Kelly voelde zich alleen en verraden

Dr. David Kelly voelde zich ,,verraden'' toen zijn werkgever, het Britse ministerie van Defensie, zijn naam openbaar maakte als bron voor een BBC-bericht dat de regering bewijzen tegen Irak zou hebben opgeklopt.

Dat zei zijn weduwe, Janice, gisteren tegen de rechter die de gebeurtenissen onderzoekt die leidden tot de vermoedelijke zelfmoord van de voormalige VN-inspecteur, op 18 juli van dit jaar. Ze zei ook dat haar man zich ,,gekleineerd'' voelde en ,,behandeld als een vlieg'' toen officiële voorlichters hem omschreven als een onbelangrijke functionaris, kennelijk in een poging het bericht over het `opgesekste' Irak-dossier te bagatelliseren.

Haar verklaring, haar eerste openbare, verscherpt de bestaande kritiek op de handelwijze van minister van Defensie, Geoff Hoon, en functionarissen in Downing Street, onder wie Alastair Campell, de vorige week afgetreden mediachef van premier Blair. Lord Hutton, de leider van het onderzoek, zou kunnen concluderen dat de druk waaraan Kelly werd blootgesteld hem tot zelfmoord heeft gedreven.

De verklaring van zijn weduwe brengt ook premier Blair in een lastiger parket. Hij nam tegenover Hutton vorige week de verantwoordelijkheid op zich voor beslissingen die leidden tot het bekend worden van Kelly's naam tijdens de oplopende ruzie tussen Downing Street en de BBC over het Irak-dossier.

Kelly zou eerder de verzekering hebben gekregen dat zijn naam niet naar buiten zou worden gebracht. Volgens zijn weduwe had Defensie hem compleet in de steek gelaten toen de media hem vervolgens belegerden. Zij schetste haar man als iemand die leefde voor zijn werk als specialist op het gebied van biologische wapens. Kelly was volgens haar zo toegewijd dat hij dat werk bij wijze van spreken zonder salaris zou hebben gedaan. Niettemin voelde hij zich ondergewaardeerd, ook financieel, door zijn werkgever.

Dat hij ook nog moest getuigen voor een parlementaire commissie maakte hem volgens haar ,,ziedend''. Na zijn verklaring bij die commissie, waarin hij volhield dat hij niet de enige bron van het omstreden BBC-bericht geweest kon zijn, was hij volgens zijn vrouw volledig ,,uitgeblust'', ,,extreem ontzet'' en ,,wanhopig ongelukkig''. Twee dagen later werd Kelly in een bos in de buurt van zijn huis dood gevonden met een doorgesneden pols en zijn padvindersmes naast zich. Kelly's dochter, Rachel, zei tegen Hutton dat haar vader sceptisch was over het BBC-bericht. Hij geloofde volgens haar niet dat hij, als hij de enige bron van de betrokken journalist was, juist geciteerd kon zijn.