Iraanse regisseur mag niet naar filmfestival

De Iraanse regisseur Abolfazl Jalili is niet in Venetië, waar zijn film Abjad (`The First Letter') in de competitie Controcorrente is te zien. Jalili heeft volgens zijn producent Emmanuel Benhiby geen toestemming gekregen het land te verlaten.

Benhiby is bezorgd omdat hij sinds maandag niets meer van Jalili gehoord heeft. Abjad is een autobiografische film die onder meer gaat over de liefde van een Iraanse jongen voor de joodse dochter van een bioscoopdirecteur. Jalili's vorige film Delbaran opende in 2002 het International Film Festival Rotterdam. Van een andere Iraanse film in Venetië, het buiten competitie vertoonde Silence between two thoughts zijn de negatieven in beslag genomen door de Iraanse autoriteiten. De film wordt hier en op het filmfestival van Toronto op digitale video vertoond. Regisseur Babak Payami werd twee jaar geleden in Venetië bekroond voor Secret Ballot. Zijn nieuwe film, gesitueerd op de grens van Iran en Afghanistan, gaat over een vrouw die ter dood is veroordeeld maar niet geëxecuteerd kan worden omdat ze maagd is. De religieuze leider van haar dorp besluit het meisje aan haar beul uit te huwelijken.