Foto Palestijn 1

In het onderschrift bij de vijfkoloms kleurenfoto op de voorpagina van NRC Handelsblad van 21 augustus van de Palestijn Abdel-Hamed Misk, verantwoordelijk voor de dood van veertien volwassenen en zes kinderen in Jeruzalem, staat dat Misk, althans volgens een neef van hem, bij het aanschouwen van de vele kinderen in de bus die hij ging opblazen gedacht moet hebben dat `deze kinderen over 15 of 20 jaar Israëlische soldaten zijn'.

Dit citaat lijkt bijna vergoelijkend bedoeld. De religieuze geleerde en imam wenste blijkbaar niet te denken dat `deze kinderen over 15 of 20 jaar in vrede zouden kunnen leven met mijn kinderen'. Overigens was de imam (tevens lid van de Islamitische Jihad), als hij al toekomstige Israëlische soldaten in de baby's en peuters van hun ultra-orthodoxe ouders heeft gezien, merkwaardigerwijs niet goed op de hoogte van de praktijken van dit segment van de Israëlische samenleving: juist de ultra-orthodoxe gemeenschap onttrekt zich veelal op religieuze gronden aan de dienstplicht.

De waarheid is natuurlijk dat de imam niet in een vertwijfelde opwelling heeft gereageerd, zoals het citaat lijkt te suggereren, maar door zijn organisatie op pad is gestuurd, als een menselijke tijdbom, met als resultaat dat, via de onvermijdelijke Israëlische vergelding, Hamas en de Islamitische Jihad nu het bestand hebben opgezegd.