Duitsers beginnen EK hockey met zege

Titelverdediger Duitsland is het Europees kampioenschap hockey in Barcelona begonnen met een 4-1 overwinning op België. Duitsland geldt, met Nederland, als de favoriet voor de eindzege. Alleen de winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Athene.

Anders dan vorige maand bij de strijd om de Champions Trophy treedt Duitsland in de sterkste samenstelling aan. Geen van de achttien spelers maakte deel uit van de selectie die in Amstelveen alle zes duels verloor en daardoor als zesde en laatste eindigde.

Desondanks kwam de vijfvoudig kampioen gisteren moeizaam uit de startblokken. De ploeg keek na negen minuten tegen een achterstand aan, toen aanvaller Maxime Luycx de score opende voor de Belgen. Acht minuten later trok routinier Björn Michel de stand gelijk door de eerste van de in totaal drie Duitse strafcorners achter keepe LeRoy te pushen.

Nog voor rust stelde de wereldkampioen orde op zaken en bepaalden achtereenvolgens Christoph Bechmann, Florian Kunz en Björn Emmerling de eindstand op 4-1. ,,Ik heb de jongens gefeliciteerd met de overwinning, maar ook gezegd dat één afgedwongen strafcorner in de tweede helft veel te weinig is tegen zo'n tegenstander'', zei Peters op de website van de Duitse hockeybond.

Gastland Spanje kwam op de openingsdag van het toernooi met de schrik vrij tegen het modale Ierland. Na rust liet de ploeg van de voormalige Nederlandse bondscoach Maurits Hendriks de teugels vieren en kwam de nummer voorlaatst van het laatste EK, vier jaar geleden in Italië, in de slotfase nog bijna langszij: 6-4.

Voor Nederland begint het toernooi vandaag met een duel tegen Zwitserland, de nummer tien van het vorige Europees kampioenschap. Engeland is in groep B de belangrijkste concurrent van de ploeg van coach Joost Bellaart.