Commissie voor aandelenlease

Oud-ombudsman Oosting wordt voorzitter van een geschillencommissie die op verzoek van minister Zalm (Financiën) een schikking tussen gedupeerde beleggers en verkopers van aandelenleaseconstructies probeert te treffen.

In de geschillencommissie zitten verder oud-minister van Justitie Sorgdrager en C.E. du Perron, hoogleraar aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Het betreft openstaande geschillen over de verkoop van aandelenleaseproducten in de jaren 1995 tot en met 2002. Zalm wil met de commissie een ellenlang juridisch gevecht tussen de beleggers en de financiële instellingen voorkomen.

Als basis voor de schikking dienen de uitspraken van de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI). Zalm suggereert dat de commissie in twee fases te werk zou kunnen gaan. In de eerste fase zal de commissie kunnen praten met aanbieders en afnemers om te toetsen of er voldoende draagvlak bestaat of te verkrijgen is voor medewerking aan het vervolg van het werk van de commissie, en met name voor mogelijke oplossingen. Begin november weet de commissie of er voldoende draagvlak is voor voortzetting van haar werk. Indien de commissie tot het oordeel komt dat dat niet het geval is, dan zal zij haar werkzaamheden definitief moeten staken.

Als er voldoende draagvalk is zou de commissie kunnen proberen de uitspraken van het DSI te vertalen naar een regeling die door partijen gebruikt kan worden om de openstaande geschillen definitief te beëindigen. Uiterlijk mei 2004 zou dan een schikking voor kunnen liggen, verwacht Zalm.

In de jaren tussen 1995 en 2002 zijn duizenden beleggers financieel het schip in gegaan omdat zij met geleend geld in aandelen zijn gaan handelen. De risisco's van deze leaseconstructies zouden volgens de gedupeerde beleggers onvoldoende duidelijk gemaakt zijn door de aanbieders ervan. Met name de Legiolease-producten van Bank Labouchere, die nu eigendom is van de Dexia Bank, trokken daarbij de aandacht.

De Tweede Kamer heeft Zalm eerder verzocht te bemiddelen in deze zaak. Zalm zegde toe een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen.