Chinese censuur verbiedt nieuwste film Lara Croft

De nieuwe Tomb Raider-film speelt deels in China. Dat is leuk voor China, zou je denken, maar de Chinese autoriteiten denken daar toch anders over. Tomb Raider schotelt de kijker namelijk een heel ander beeld van China voor dan de moderne, ordelijke staat waarover de overheid zelf het liefste spreekt. De censuur heeft vertoning van de film in China daarom verboden.

,,Nadat ik de film heb gezien, krijg ik het gevoel dat er een kwade opzet zit achter de manier waarop de westerlingen China hebben weergegeven'', zo zou een censor in zijn verslag over de film hebben vermeld. Het verslag werd vrijdag geciteerd in de Hongkongse South China Morning Post.

De film, met als volledige titel Lara Croft Tomb Raider – The Cradle of Life, is geregisseerd door Jan de Bont. Lara Croft probeert deze keer onder meer een Chinese maffiabende uit te schakelen, om zo de mensheid te behoeden voor niets minder dan een ramp. Ongeveer de helft van de film heeft China en de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong als decor.

De censor stelt dat het in de film lijkt alsof China helemaal geen overheid meer heeft, en alsof het land volledig onder de voet is gelopen door misdaadbendes. ,,De film is gemaakt zonder kennis van de Chinese cultuur, en zonder kennis van de Chinese veiligheidssituatie. In China kunnen geheime genootschappen helemaal niet bestaan'', zo schrijft de censor optimistisch.

Doorgaans treft de censuur vooral Chinese films, ook omdat slechts weinig buitenlandse films de bioscopen bereiken. In 1998 werd de Disney-tekenfilm Mulan verboden, omdat een eerdere productie van Disney, Kundun, over de Chinese bezetting van Tibet gaat. Een jaar later mocht de film alsnog worden vertoond.

Voor China's producenten van illegale DVD's vormt het verbod waarschijnlijk geen probleem, die zorgen wel dat de film op elke Chinese straathoek te koop is.