China: geen revaluatie van de yuan

China is niet bereid om de koers van zijn munt, de Chinese yuan, onder Amerikaanse druk op te waarderen. ,,Er komt geen wijziging in de wisselkoers, alleen omdat er iemand op bezoek komt in China.''

Dat verklaarde een woordvoerder van China's centrale bank vandaag tegenover het Britse persbureau Reuters.

De `iemand' waarnaar de woordvoerder verwijst, is de Amerikaanse minister van Financiën, John Snow, die vandaag in Peking is aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land.

Snow staat onder druk vanuit de Verenigde Staten om China te bewegen zijn munteenheid op te waarderen en het liefst ook vrij converteerbaar te maken. Dat zou verder banenverlies in Amerikaanse fabrieken tegengaan. Sinds het aantreden van de Amerikaanse president George Bush zijn er in Amerika zo'n 3 miljoen banen verdwenen, waarvan 2,5 miljoen in de productiesector, iets wat vooral de Democraten de president verwijten.

De Amerikaanse redenering is dat China Amerikaanse producenten van uiteenlopende zaken als textiel, auto-onderdelen en computers oneerlijke concurrentie aandoet door de prijs van de Chinese export kunstmatig laag te houden. In 2002 liep het Chinese handelsoverschot met Amerika op tot 103 miljard dollar, hoger dan het handelsoverschot van Japan, het land dat voorheen het grootste handelsoverschot met Amerika had.

De Amerikaanse Nationale Associatie van Producenten verklaarde vorige week dat de officiële koers van de yuan momenteel op 40 procent onder zijn werkelijke waarde ten opzichte van de dollar ligt. Al sinds 1994 is de koers van de yuan ten opzichte van de dollar niet meer gewijzigd.

Een hoofdredactioneel commentaar in de Chinese staatskrant China Daily van vandaag stelt echter dat een opwaardering van de yuan de Chinese economie veel schade zou toebrengen zonder dat Amerika er werkelijk bij gebaat is. De banen die in China verloren zouden gaan, komen niet terecht in het dure Amerika, maar in andere landen in Azië, so stelt de krant.

China is wel bereid om Amerika tegemoet te komen door een aantal exportbevorderende maatregelen af te zwakken. Ook wil China meer mogelijkheden bieden aan Chinese bedrijven om de verdiende buitenlandse valuta ook weer in het buitenland te investeren.