Big Brother bij de RVU

Acht jongens zeiden ja. Een week weg naar een onbekende locatie, met onbekende begeleiders, onbekende opdrachten en onbekende vragen.

Big Brother bij de RVU. Alleen kennen deze jongens elkaar al een jaar of vijf. Wappies noemen ze zichzelf, ze zien elkaar elke zondag op de hockeyclub.

Het zijn gewone jongens van rond de twintig jaar, uit Breda. Geen probleemjongeren, maar typische representanten van de biergeneratie. Een jeugd in redelijke welvaart (`geld zegt me niks'), een niet al te makkelijke tijd op school en elk weekeinde stappen.

Ze staan met een been in de puberteit, zegt een van hen, en met een been in de volwassenheid. ,,En dat combineert slecht.'' Jongens, zegt programmamaker Anneke Hopmans, zijn doeners, geen praters. En daar wordt soms te weinig rekening mee gehouden. Jongens gaan vaker zonder diploma van school, zijn vaker pleger én slachtoffer van geweld en zelfdoding komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hopmans neemt de jongens een week lang mee naar een plek ergens in Limburg en registreert wat er gebeurt. Als je ze een zestien meter lange tent ziet opzetten, vraag je je af of het wel zulke doeners zijn. Als de tent eenmaal staat en het kampvuur brandt, praten ze. Over zichzelf, over hun ouders en over elkaar.

In elk van de vijf afleveringen krijgen ze een opdracht. Ze moeten straten maken, een hindernisbaan bestormen, koken voor zeventig mensen. En dan zie je, zoals bij elke groep jongeren op elke werkweek, dat er altijd een paar zijn die de opdracht serieus uitvoeren en geconcentreerd de schalen versieren met komkommerschijfjes, en dat er ook een paar zijn die zich drukken. Die tv zitten te kijken als de anderen drie uur lang de keuken aan het soppen zijn en dan rustig om twaalf uur 's nachts de schone keuken binnenlopen om een boterhammetje te smeren. En dat jongens dan net als hun moeders uit hun dak gaan. Een week is kort. Voor sommige jongens zou je bijna wensen dat de militaire dienst weer werd ingevoerd.

De Wappies: de wereld van jongens Ned 3. 19.02-19.30u.