Amnestie zwart geld

Bezitters van zwart geld mogen in België rekenen op een extra voordelig belastingtarief, als zij hun kapitaal direct terug laten stromen in de economie. Dat heeft de Belgische premier Verhofstadt gisteren gezegd. Voorwaarde is wel dat het geld rechtstreeks ten goede komt aan de werkgelegenheid via storting in investeringsfondsen of deelnames in het midden- en kleinbedrijf.

De nieuwe regering-Verhofstadt II maakte al eerder bekend dat eigenaren van zwart geld op buitenlandse rekeningen aanspraak kunnen maken op een eenmalige fiscale amnestie tegen een laag tarief. De regering zou geen verdere heffingen doorvoeren als Belgen hun kapitaal op hoofdzakelijk Luxemburgse zwarte rekeningen gewoon bij de fiscus in Brussel melden.

Daarvoor zou een tarief gaan gelden van om en nabij de 10 procent, meldden regeringsbronnen. Daarbij gaat het om geld dat gewoon op een Belgische spaarrekening komt te staan. Wie zijn zwarte kapitaal echter in een investeringfonds of klein bedrijf stopt, mag nu volgens de liberale premier rekenen op een ,,aanmerkelijk lager tarief''.

Exacte cijfers wilde Verhofstadt gisteren niet noemen. Begin jaren tachtig was zwart geld in België tijdelijk belastingvrij als de economie ervan zou profiteren.