Ajax verhuurt Cristian Chivu aan AS Roma

Ajax verhuurt Cristian Chivu tot 31 december aan AS Roma. In de tussentijd heeft Roma de gelegenheid garanties te bieden voor het resterende transferbedrag.

De Roemeense verdediger verblijft al bijna twee maanden bij het team van trainer Fabio Capello in afwachting van de financiële afwikkeling. De overgang van Chivu was onzeker geworden nadat Roma er niet in slaagde een bankgarantie te overleggen voor de afkoopsom. Van het totale transferbedrag van 18 miljoen euro moest Ajax nog 14 miljoen euro ontvangen.

Gisterochtend kwam de Italiaanse club opnieuw met geld, naar verluidt twee miljoen euro, over de brug en besloot Ajax de verdediger te verhuren. Voor de winterstop moet een definitieve oplossing worden gevonden voor de situatie. ,,Dit was op dit moment voor beide partijen de beste oplossing'', aldus algemeen directeur Van Eijden van Ajax. ,,We hebben laten meewegen dat Chivu graag in Rome wil voetballen. Daarnaast speelde ook het gezichtsverlies van Roma een rol.''

De al betaalde miljoenen gelden voorlopig als huursom voor de verdediger. Als AS Roma er alsnog in slaagt een bankgarantie voor het restbedrag (zo'n 12 miljoen euro) af te geven, wordt de huursom verrekend in de totale transferprijs. Kan Roma in de komende maanden de betalingsregeling voor de resterende transfersom niet rond krijgen, dan keert Chivu na de winterstop terug naar Ajax. De club is de reeds betaalde zes miljoen euro dan kwijt aan huur. Overigens bepalen de nieuwe (internationale) transferregels dat een speler minimaal voor zes maanden uitgeleend moet worden. Volgens Van Eijden is het huurcontract met terugwerkende kracht vanaf 1 juli ingegaan. Anders zou Ajax pas in maart weer over Chivu kunnen beschikken.

Zowel de KNVB als de Italiaanse voetbalbond heeft zijn medewerking toegezegd aan de gekozen constructie. De termijn voor internationale transfers liep eigenlijk zondagnacht om 24.00 uur al af. Ajax dreigde Chivu te verkopen aan andere gegadigden, maar stuitte op het probleem dat de Oost- Europeaan inmiddels een arbeidsovereenkomst heeft afgesloten met Roma. Uit voorzorg had de Amsterdamse club Chivu al ingeschreven voor de Champions League, maar de voormalige aanvoerder van de lijst laten schrappen. Volgens Van Eijden is met de geringe kredietwaardigheid van AS Roma nog eens aangetoond dat veel clubs in Zuid-Europese competities ,,zeepbellen'' zijn.

De nieuwe werkgever van Chivu raakte in opspraak nadat bleek dat er gefraudeerd was met de bankgarantie voor de licentie-aanvraag. Inmiddels heeft Roma zich uit deze netelige situatie weten te redden en van de bond een speelvergunning ontvangen. Roma kwam in de problemen toen de club een deel van het krediet van de kredietbank Capitalia voor de licentie wilde gebruiken voor de transfer van Chivu. Dat stond de bond niet toe. Veel spelers van de club hebben vorig seizoen te laat hun salaris ontvangen. Desondanks trok Roma eind vorige week John Carew aan van Valencia.