AEX bijna op hoogste peil 2003

De beurs van Amsterdam wist vanmorgen weer een kleine winst te boeken. De beursgraadmeter kon echter nog niet doorstijgen naar het hoogste punt van het jaar.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op een stand van 337,60 punten op een kalme beurs. Beleggers hielden zich afzijdig bij gebrek aan richting van Wall Street. De Amerikaanse beurzen waren gisteren gesloten in verband met een nationale feestdag.

Gisteren sloot de index na een koerssprong van 2,3 procent net niet op het hoogste niveau van 2003. Het hoogste slot bereikte de AEX-index begin dit jaar op 337 punten. Tussentijds bereikte de graadmeter van de beurs een paar dagen later de hoogste stand van 340 punten. Vanmorgen was het doorbreken van die barrière nog een stap te ver.

In Amsterdam stond tegenover iedere stijger wel een daler. Belangrijke winnaars waren ING, DSM en LogicaCMG. De laatste onderneming komt morgen met halfjaarcijfers. DSM profiteerde van een aanbeveling van de Europese chemiesector door een zakenbank en steeg 2,3 procent.

Bij Philips (een daling van 1,5 procent) was het effect uitgewerkt van topman Kleisterlee die er vorige week, na positieve uitlatingen, nog voor zorgde dat het aandeel flink steeg. Ook Ahold daalde weer, vooral omdat beleggers vrezen dat er nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Onder de middelgrote fondsen was kabelmaker Draka de grootste stijger. Het aandeel won 3,9 procent op de halfjaarcijfers. De Midkap-index won 0,1 procent.

Elders in Europa lieten de beurzen ook een kalm beeld zien. In Londen was het koersgemiddelde vrijwel onveranderd. Parijs was 0,2 procent hoger en voor Frankfurt stond een winst van 0,2 procent op de borden. De handel leek zich iets aan te trekken na de matige omvang van gisteren. In Parijs was Vivendi met een koersstijging van 3,6 procent bovenin de beursindex te vinden. Er gingen geruchten dat het concern op het punt staat zijn Amerikaanse amusementsdivisie te verkopen. Alstom steeg ook sterk op speculaties de ronde dat Brussel instemt met Franse staatsteun voor het noodlijdende concern. In Duitsland stond SAP onderaan ondanks het nieuws dat de wereldomvattende verkoop van chips in juli met 2,9 procent is aangetrokken ten opzichte van de maand ervoor.