White dreigt wereldtitels te verliezen

De Amerikaanse atlete Kelli White kan twee wereldtitels kwijtraken die ze vorige week op de sprintnummers won bij de WK atletiek in Parijs.

Zaterdag onthulde de Franse krant L'Equipe dat bij een dopingcontrole na de 100 meter van vorige week zondag sporen van het stimulerende middel modafinil in de urine van White waren gevonden.

De Internationale Associatie van Atletiekfederaties (IAAF) onderzoekt nog in hoeverre White de regels heeft overtreden. Modafinil, een stof die in een medicijn zat dat de atlete gebruikte tegen narcolepsie (slaapzucht), staat niet op de dopinglijst, maar wordt wel beschouwd als een aan verboden middelen `gerelateerde stof'. Bij de Olympische Spelen van volgend jaar is het gebruik van de stof wel verboden. Vorig jaar juli werd White ook positief bevonden na een wedstrijd in het Stade de France in Parijs. Er werden toen sporen van een ontstekingsremmer in haar urine gevonden. Op grond van de Franse dopingwetgeving mocht ze een half jaar niet in actie komen in Frankrijk.

De IAAF gaf de atlete toestemming zaterdagavond deel te nemen aan de 4 x 100 meter, maar de Amerikaanse atletiekbond (USATF) trok White terug. Daarmee wilde de bond het risico vermijden dat ook de estafetteploeg medailles zou moeten inleveren voor het geval White met terugwerkende kracht voor het toernooi wordt gediskwalificeerd. De Amerikaanse vrouwen verloren op het nippertje van Frankrijk en behaalden een zilveren medaille.

Gisteravond werd bekend dat bij de dopingcontrole na de eveneens door haar gewonnen 200 meter, afgelopen donderdag, geen sporen van verboden middelen of `related substances' zoals modafinil zijn gevonden.

De 26-jarige sprintster uit Californië verzuimde de IAAF te laten weten dat ze het middel gebruikte, naar eigen zeggen omdat het niet op de dopinglijst stond. ,,En alleen daardoor al heeft ze een probleem'', zei Arne Lungqvist zaterdag, vice-voorzitter van de IAAF en voorzitter van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). ,,Ze had om een medisch attest moeten vragen en het gebruik van het middel moeten melden'', zei Lungqvist. Hij vertelde dat de regels onderscheid maken tussen lichte stimulerende middelen zoals efedrine en zware, bijvoorbeeld amfetamines. Als de IAAF tot de conclusie komt dat modafinil in de eerste categorie gerangschikt moet worden, wordt White uit de WK-uitslagen geschrapt en krijgt ze een waarschuwing. Als modafinil op één lijn wordt gesteld met amfetamines wordt ze uit de uitslagen geschrapt en wacht haar een schorsing van twee jaar. In dat geval mist White de Spelen in Athene.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse winnaar van de 400 meter Jerome Young een jaar voor de Olympische Spelen in 2000 bij een dopingtest positief was bevonden. Met de estafetteploeg won hij olympisch goud op de 4x400 meter. ,,De gouden medailles van de Amerikaanse estafetteploeg zijn niks meer waard'', was de reactie van de Canadees Dick Pound, de voorzitter van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).