Weer hoofdrol Ahold op beurs

Ahold stond vanochtend centraal op de Amsterdamse beursvloer. Britse en Amerikaanse zakenkranten meldden dat het supermarktenconcern 2 miljard euro wil ophalen via een zogeheten claimemissie. Bij een dergelijke uitgifte van nieuwe aandelen krijgen bestaande aandeelhouders weliswaar korting, maar omdat de nieuwe aandelen voor winstverwatering (dalende winst per aandeel) zorgen, maakt de koers in veel gevallen een val.

Dat viel vanochtend erg mee, wellicht omdat het gerucht vrijdag al de ronde deed en voor een koersdaling zorgde. Verder geven (anonieme) zakenbankiers in de berichtgeving aan dat een claimemissie slechts ,,een van de opties is'' om de schuld van 11 miljard euro te reduceren. Het aandeel begon met verlies, stond halverwege de ochtend op winst en in het begin van de middag stond de koers een half procent lager op 8,56 euro.

Voor de beeldbepalende index AEX was het aandeel Ahold niet representatief. De 25 meest verhandelde fondsen lieten gezamenlijk de hele ochtend een plus zien. Aan het begin van de middag bedroeg de winst bijna 2 procent, waarmee de AEX op 335,66 punten kwam.

Ook andere Europese beurzen stonden op winst, volgend op de hogere slotstanden van vrijdag in New York en op de positieve stemming op de Aziatische beurzen. Ook in Parijs stond de index op bijna 2 procent winst (Cac 40: 3.363 punten). In Frankfurt ging het met een stijging van 2,4 procent (Dax: 3.562 punten) nog beter. In Londen ging de FTSE (2009 punten) anderhalf procent omhoog.

De omzetten waren niet bijster groot en handelaren verwachten eenzelfde beeld voor de rest van de dag. Richting vanuit New York zal ontbreken, aangezien de beurzen daar gesloten blijven in verband met de viering van Labour Day.

De impulsen kwamen vooral door het voornemen van France Telecom om de resterende aandelen van Orange (mobiele telefonie) te kopen. Op de beurs van Parijs kon in het eerste uur niet gehandeld worden in de aandelen France Telecom en Orange. Het telecomconcern heeft een bod uitgebracht van 6 à 7 miljard euro op de aandelen Orange (mobiele telefonie) die het nog niet in handen heeft.

Het bod is 21 procent dan het gemiddelde van de koers van de laatste drie maanden. France Telecom kwam 1,75 procent lager in de handel. Tegen het middaguur was de koers 3 procent lager. Orange begon 15 procent hoger.