VS melden dat Suu Kyi niet meer eet

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is vorige week in hongerstaking gegaan. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren verklaard.

De militaire junta die de 58-jarige Suu Kyi op een onbekende locatie gevangen houdt, noemt de Amerikaanse melding ,,tamelijk vreemd'' maar ontkent noch bevestigt deze.

De militaire machthebbers houden Suu Kyi sinds 30 mei in wat het leger noemt ,,beschermende hechtenis''. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede werd die dag opgepakt nadat zij en haar gevolg tijdens hun campagne in het noorden van Birma werden aangevallen door een knokploeg die door de junta wordt gesteund. Het leger beweert dat Suu Kyi in gevaar is en om die reden wordt vastgehouden. Haar politieke partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), en de internationale gemeenschap stellen echter dat de junta zijn belangrijkste tegenstander gevangen heeft gezet en zo de weg naar democratie wil afsluiten.

Washington benadrukt dat de Birmese autoriteiten volledig verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van Suu Kyi, maar meldt niet hoe het weet van haar hongerstaking. Bekend is dat de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Rangoon in nauw contact staat met de NLD. De junta verklaarde: ,,De regering van Myanmar [de naam van het bewind voor Birma, red.] en regeringen in de hele wereld zijn in verwarring. We geloven dat het tamelijk vreemd is dat het Amerikaanse State Department zo'n bewering doet, zonder dat het bronnen noemt zodat de beschuldiging gecontroleerd kan worden.''

Het bericht over de hongerstaking van Suu Kyi valt samen met het van kracht worden van nieuwe economische sancties waarmee Amerika het Birmese regime wil dwingen Suu Kyi vrij te laten. Sinds vrijdag zijn de Verenigde Staten gesloten voor Birmese producten. Dat betreft vooral textiel, dat Birma voor jaarlijks ruim 300 miljoen euro exporteert.

De junta maakte vorige week bekend dat `nummer drie', generaal Khin Nyunt, aftreedt en minister-president wordt. Onduidelijk is of dit een promotie betekent of een gedwongen degradatie. Juntaleider Than Shwe en `nummer twee' Maung Aye hebben een uitgesproken afkeer van Aung San Suu Kyi en haar NLD, Khin Nyunt staat daarentegen bekend als meer dialooggericht. Hij presenteerde zaterdag een met grote scepsis ontvangen `routekaart naar democratie' die zou moeten uitmonden in verkiezingen. Maar tegelijk werd bekend dat zijn plek als nummer drie is ingenomen door Su Win, een hardliner die verantwoordelijk wordt gehouden voor het orkestreren van het incident op 30 mei waarbij Suu Kyi werd aangehouden.

    • Robert Giebels