Vijgentaart met amandelen

Een open Franse vruchtentaart met vijgen heeft veel baat bij een laagje aardbeiencoulis als ondergrond voor de vijgen. De amandelen verlenen de taart een accent dat zowel voor het oog als de tong dient. Bereiding:

Maak een soepel deeg door bloem, suiker, boter en zout in een foodprocessor tot een kruimig mengsel te malen. Voeg met draaiende machine 1 eetlepel witte wijn toe, of zoveel als nodig is om het deeg samen te doen klonteren. Neem het deeg uit de kom, leg het op een licht met bloem bestoven werkvlak en duw kleine porties van het deeg onder de muis van de hand naar voren uit over het werkvlak; voeg het deeg weer bijeen en herhaal deze handeling nog enkele malen tot een glad en soepel deeg is verkregen. Deze manier van kneden wordt in het Frans fraiser genoemd en het levert stevig deeg op dat de vruchten goed `draagt'. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 12-24 uur rusten op een koele plaats. (In de ijskast kan ook, maar laat het op kamertemperatuur komen alvorens te verwerken.) Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een dun met olijfolie ingesmeerde en met bloem bestoven taartvorm mee. Druk het deeg goed tegen de rand en haal de deegroller over de rand heen zodat overhangend deeg wordt afgesneden. Bestrijk de deegrand eventueel met melk of water waardoor hij tijdens het bakken een goudbruine kleur krijgt. Prik met een vork de deegbodem over het gehele oppervlak in en zet de vorm even in de ijskast om het deeg te laten opstijven. Strijk vervolgens 8 eetlepels van de taartcoulis gelijkmatig uit over de taartbodem. Leg er de vijgen op met de snijkant naar boven en steek een amandel in het hart van iedere vijg. Bak de taart 30-35 minuten in het midden van een voorverwarmde (210° C) oven. Neem de taart uit de oven en verdeel de resterende aardbeiencoulis met een theelepeltje over het deeg tussen de vijgen; geef de vijgen ook wat coulis mee zodat ze gaan glimmen. Koud serveren. Drink er een glaasje Vin Santo bij.

Voor ronde taartvorm van 24 cm:

150 gram bloem; 75 boter; 75 suiker; mespunt zout; koude witte wijn (of water); 175 gram taartcoulis van aardbeien (recept 19 augustus);10 blauwe vijgen, overdwars gehalveerd en steeltje weg; 10 geblancheerde amandelen

Deze week recepten voor clam chowder, konijnsalade, muffins, coquilles en kaassoufflé.