Van den Ende wil Stedelijk ondersteunen

Theaterproducent Joop van den Ende is bereid via zijn VandenEnde Foundation enkele jaren lang op te treden als sponsor van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer een half miljoen euro per jaar.

Van den Ende reageert met deze toezegging op een verzoek van de Amsterdamse cultuurwethouder Belliot, die nog ongeveer 25 miljoen euro nodig heeft om het museum aan te passen aan de adviezen van de commissie-Sanders. Zelf lijkt de gemeente bereid te zijn daartoe 10 miljoen uit te trekken; de rest zou van sponsors moeten komen. Van den Ende is de eerste die zich heeft gemeld.

,,Het rapport van de commissie-Sanders biedt een goede kans het Stedelijk uit het slop te trekken'', zegt directeur Ryclef Rienstra van de VandenEnde Foundation. ,,Maar over de nadere invulling van onze bijdrage moet nog worden gesproken. Het is in elk geval niet de bedoeling in één klap enkele miljoenen te doneren.'' In het jaarbudget van de Foundation, dat in totaal 10 miljoen euro bedraagt, ontstaat ruimte voor steun aan het museum omdat de jaarlijkse donatie aan het Holland Festival na volgend jaar komt te vervallen. Doorgaans verbindt de Foundation zich niet langer dan drie jaar aan één project.

Volgens de richtlijnen van de Foundation, die wordt betaald uit het vermogen dat Van den Ende en zijn vrouw hebben verdiend aan de verkoop van het tv-bedrijf Endemol aan het Spaanse Telefónica, is het fonds niet bedoeld voor ,,materiële investeringen aan gebouwen, inrichting en/of apparatuur.'' Rienstra beaamt dat een bijdrage aan het Stedelijk Museum ,,heel misschien in strijd met de regels zou kunnen zijn, maar dat is dan het voorrecht van ons bestuur''.

De toezegging aan het museum staat, zegt hij, los van de gesprekken over een nieuw theatercomplex dat de Foundation wil exploiteren op de plaats van het Nieuwe de la Mar-theater en de bioscoop Bellevue Cinerama aan de Marnixstraat in Amsterdam. ,,In beide gevallen is ons door de gemeente gevraagd of we mee wilden denken. Ons voorstel voor de Marnixstraat ligt nu voor advies bij de Amsterdamse Kunstraad.''

Vorig jaar heeft de Foundation al vier miljoen euro gereserveerd voor een verbouwing van de huidige theaters.