Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het onbeperkt bier drinken voor 15 euro in cafés en een gesprek met Rael, de spirituele leider van de Raeliaanse beweging. De aanhangers geloven dat de mens van buitenaardse wezens afstamt. Rael is tevens oprichter van Clonaid, het bedrijf dat beweert voor het eerst mensen te hebben gekloond. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Reportage vanuit Frankrijk over de doden die daar door de hittegolf zijn gevallen. Omdat veel lichamen niet door familie zijn opgeëist, gaat de Franse overheid noodgedwongen over tot massabegravingen. Daarnaast aandacht voor de problemen met de Nederlandse dijken. Ned.1, 20.20-21.05u.

Nova. Onder meer een eigen reportage uit Bagdad. De Nova-verslaggever gaat mee op patrouille met Amerikaanse soldaten. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Veiligheid: een kwestie van gevoel. Terwijl de geregistreerde criminaliteit van inbraak, straatroof en overvallen sinds de jaren negentig is afgenomen, neemt het gevoel van onveiligheid juist toe. De RVU maakte een vijfdelige serie waarin dit gevoel en de maakbaarheid ervan worden onderzocht. De eerste aflevering gaat over een buurt in Arnhem waar oudere bewoners zeggen zich door `hangjongeren' niet meer veilig te voelen. Ned.3, 20.32-21.00u.

Dokwerk: De Tweede Kamer. Eerste van een driedelige documentaire van regisseur René Roelofs over het werk in de Tweede Kamer. Roelofs mocht vanaf de verkiezingen van 15 mei vorig jaar tot die van 22 januari de doorgaans besloten fractievergaderingen bijwonen. Hij volgt de Kamerleden Agnes Kant (SP), Theo Rietkerk (CDA), Boris Dittrich (D66) en bij de LPF Philomena Bijlhout en later haar vervangster Firouze Zeroual. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: Dakloos in Friesland. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.03-23.48u.

RELIGIE

Spiritus. Eerste aflevering van een luchtig, visueel en relativerend televisieprogramma over religie, spiritualiteit en levensbeschouwing behandelt het liturgisch bloemschikken, het religieuze gehalte van de kerkstraat in Harderwijk en het begrip kosjer. En ter gelegenheid van de verjaardag van Krishna kookt Hare Krishna-aanhanger Madhu 108 gerechten. Ned.1, 22.32-23.03u.

FILM

Charlie's Angels (McG (Joseph McGinty), 2000, VS). Bioscoopversie van de populaire televisieserie uit de jaren zeventig die door de producent werd omschreven als niet veel meer dan een excuus om ,,drie knappe vrouwen in steeds weer nieuwe sexy outfits'' te hullen. Drew Barrymore, Cameron Diaz en Lucy Liu spelen de drie vrouwelijke privé-detectives in film die geen remake is, geen camp, geen pastiche, geen goede film, maar wel een onweerstaanbare portie loltrapperij, waar je weer helemaal het gevoel van krijgt dan de jaren zeventig léúk waren. Werd inmiddels vervolgd. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Major Payne (Nick Castle jr., 1995, VS). Damon Wayans krijgt alle ruimte in uitgelaten komedie die militarisme hekelt en humaniteit predikt. Ex-marinier annex vechtmachine ontfermt zich als burger over stel jeugdige losers. Soort remake van The Private War of Major Benson (1955, met Charlton Heston). BBC1, 2.10-3.45u.

The Enchanted Cottage (John Cromwell, 1945, VS). Sentimenteel liefdessprookje in oorlogstijd. Eenvoudig meisje (Dorothy McGuire) en verminkte man (Robert Young) vinden het geluk bij elkaar in nederige stulp in Nieuw-Engeland. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

Two Tickets to Broadway (James V. Kern, 1951, VS). Bob Crosby parodieert zijn broer Bing in bescheiden musical over beginnende showbizz-sterren onder wie Tony Martin en Janet Leigh. Morgen, BBC2, 14.10-15.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Geerten Meijsing over zijn nieuwe roman Malocchio. Het boek behandelt zijn Toscaanse jaren. Opmerkelijk, want hij is allergisch voor al die boeken die in Toscane spelen. Radio 1, 19.04-20.00u.