Subsidie voor concurrentie op tv

Terwijl bij de Hilversumse omroepen de broekriem wordt aangehaald gaan in een ander deel van Noord-Holland twee omroepen de concurrentie met elkaar aan, met overheidssubsidie.

Als alles volgens plan verlopen was, zouden de provinciale omroep RTV Noord-Holland en het lokale AT5 in december verhuizen naar één nieuw gebouw. Als een volledig gefuseerde regionale omroep zouden ze programma's maken over Amsterdam en over de regio.

Maar TVNH verhuist eind dit jaar alléén naar de nieuwe behuizing. De fusie mislukte in december met als gevolg dat de omroepen vanaf vandaag elkaars directe concurrent worden. RTV Noord Holland zendt niet meer alleen in de regio uit, maar ook in de stad Amsterdam. AT5 is op haar beurt bezig het uitzendgebied uit te breiden van Amsterdam naar twintig omliggende gemeenten, waarvan sommigen zoals Purmerend, Hilversum en Laren al geannexeerd zijn.

Volgens de directeur en hoofdredacteur van RTV Noord-Holland, Huub Elzerman, gaan AT5 en TV Noord-Holland ,,niet exact dezelfde onderwerpen'' maken over Amsterdam. Maar aan een grote roofoverval met geweld in de stad zullen zij wel allebei aandacht besteden. ,,Maar wel iets anders, AT5 zit meer in de haarvaten van de stad, wij zullen dat soort nieuws meer samenvatten'', aldus Elzerman.

AT5-hoofdredacteur Erik Van Zwam denkt dat de twee zenders ,,behoorlijk in dezefde vijver gaan vissen''. Hij wijst op het feit dat het format van AT5's zomertalkshow de Zwoele Stad ,,schaamteloos gejat'' is door TV Noord-Holland dat Sloterkade maakt. In beide talkshows worden twee gasten, met een fles rosé op tafel en omringd door petunia's, geïnterviewd op een met kunstlicht zonnig gemaakt terras. Huub Elzerman: ,,Er zijn zo veel omroepen die een talkshow op een terrasje hebben.''

De concurrentie tussen de twee regionale omroepen, komt net op het moment dat bij de publieke omroepen in Hilversum sterk bezuinigd moet worden. RTV Noord-Holland en AT5 bljven dubbel geld uitgeven door het mislukken van de fusie: ieder een eigen gebouw, met eigen studio's en andere technische faciliteiten. En ze hebben ieder een hoofdredacteur, in plaats van één gezamenlijke hoofdredacteur, zoals was bedacht.

De officiële lezing van de breuk is, dat AT5 van TV Noord-Holland niet de garantie kreeg dat er twee aparte edities zouden blijven bestaan, één voor Amsterdam en één voor Noord-Holland. Voor AT5 kwam dat over alsof de succesvolle omroep zou worden overgenomen door het — veel jongere en minder ervaren — TV Noord-Holland. Maar volgens Huub Elzerman kón die garantie niet gegeven worden. ,,Wij wisten niet of wij daar geld voor zouden krijgen van de provincie.''

PvdA-gemeenteraadslid Charlotte Riem Vis wijt de breuk vooral aan de verschillende karakters. ,,Van personen en van de zenders.'' ,,TV Noord Holland was welwillend, maar AT5 had minder de inhoudelijk behoefte om samen te werken.'' Riem Vis erkent dat de huidige sitiatie ,,niet ideaal is.'' ,,Maar er is nu ook niet veel meer aan te doen. Een gedwongen huwelijk werkt ook niet.''

Voor de breuk heeft TV Noord-Holland nog geprobeerd of het toch mogelijk was om wel in Noord-Holland uit te zenden, maar niet in Amsterdam. Het Commissariaat van de Media liet echter weten dat een officiële regionale omroep de plicht heeft uit te zenden in het héle gebied waarvoor een licentie is afgegeven.

,,Het is niet heel ongebruikelijk dat een regionale en een lokale zender elkaar deels met publiek geld beconcurreren binnen één gebied, zegt Robert Zaal van de koepelorganisatie van de regionale omroepen (ROOS) én aankomend directeur van RTV Noord-Holland. ,,In Groningen heb je bijvoorbeeld het lokale Oog TV, dat functioneert naast de regionale zendgemachtigde TV Noord. Maar dat is niet te vergelijken met deze situatie. AT5 is zó groot, en zó professioneel, dat een fusie echt het beste zou zijn.''

Sinds de breuk is AT5 noodgedwongen op zoek naar nieuwe aandeelhouders voor het station. De gemeente Amsterdam wil nog maar één jaar de subsidie van ongeveer 1.5 miljoen euro betalen (daarnaast ontvangt AT5 1.4 miljoen euro per jaar aan kabelgelden en betaalt de gemeente nog zo'n 1.5 miljoen euro voor het maken van educatieve programma's zoals school-tv). Een van de mogelijke aandeelhouders waarmee AT5 praat is de TROS. De financiële toekomst van TV Noord-Holland ziet er een stuk zekerder uit. De omroep heeft een licentie voor vijf jaar en krijgt via de provincie ongeveer 5,2 miljoen euro per jaar voor de tv-tak.

Robert Zaal, die 15 september aantreedt als directeur, zou het ,,heel jammer'' vinden als vanaf nu ,,de luiken dicht gaan en men elkaar het leven maximaal zuur probeert te maken''. Hij wil bekijken of er ,,deuren te openen zijn''. ,,Wij zien natuurlijk ook dat AT5 op zoek is naar aandeelhouders. En ik vind dat beide organisaties de plicht hebben de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Maar ze moeten het wel graag willen, wij zijn ook gekke Gerretje niet.'' Bij AT5 lijkt vooralsnog weinig animo voor hernieuwde fusiebesprekingen. Hoofdredacteur Erik van Zwam: ,,Ik loop niet twee keer een doodlopende straat in.''