Roep om wraak na aanslag Najaf

De dood van ayatollah Hakim bij een aanslag in Najaf heeft de onvrede onder de shi'ieten over de situatie in Irak versterkt. Het einde aan het bestand van sommige leiders met de VS lijkt nabij.

Een massa woedende volgelingen heeft gisteren in Bagdad de laatste eer bewezen aan ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim, een van de belangrijkste religieuze en politieke leiders van de Iraakse shi'ieten, die vrijdag in de heilige stad Najaf werd opgeblazen. ,,Wraak! wraak!'' scandeerde de menigte van honderdduizenden die in de shi'itische wijk Al-Khadimiyah van ayatollah Hakim afscheid was komen nemen. De mensen sloegen zich op de borst ten teken van rouw. Morgen wordt de ayatollah in Najaf begraven. Daar worden miljoenen verwacht.

De Badr-brigade, de militie van ayatollah Hakim die door de Amerikaanse bezettingsautoriteiten was ontbonden nadat Hakim in mei na 23 jaar ballingschap in Iran was teruggekeerd, verscheen gisteren voor het eerst weer openlijk en gewapend in Bagdad op straat.

,,De Amerikanen kunnen ons geen veiligheid geven. De Irakezen zelf moeten daarvoor zorgen, en de Badr-brigade is Iraaks. Het is haar recht'', verklaarde een commandant van de militie die in totaal ongeveer 15.000 manschappen telt. De commandant, Sayed Ali, droeg een pistool. Zijn manschappen beschermden met kalasjnikovgeweren een groep gesluierde vrouwen. De Amerikaanse troepen – eveneens doelwit van uitgesproken woede – hielden zich op afstand.

Het machtsvertoon leek aan te geven dat een einde is gekomen aan het bestand met de Amerikanen dat ayatollah Hakim en andere gematigde shi'itische leiders hun volgelingen hadden opgelegd. De onvrede over de situatie in Irak groeide al onder de shi'ieten. De ontploffing van twee met explosieven gevulde auto's bij het heiligdom van Ali in Najaf, waarbij meer dan 80 gelovigen om het leven kwamen, kan werken als laatste druppel.

,,Het hele volk is de Badr-brigade. Dood alle Ba'athisten [aanhangers van Saddam Hussein]'', schandeerden honderden rouwenden.

Een van hen, de 48-jarige Joumaa Habib, zei vastbesloten te zijn de wapens op te nemen om de shi'ieten te verdedigen tegen de gevaren die de gemeenschap bedreigen. ,,Ik wil sterven voor de islam'', zei hij. ,,Als ik degene vind die deze misdaad tegen Hakim heeft begaan, folter ik hem tot de dood er op volgt.''

Bij de Al-Khadimiyah-moskee riepen gewapende mannen die zich voorstelden als aanhangers van de gematigde groot-ayatollah Ali al-Sistani, dat het voor de shi'ieten hoog tijd wordt om de situatie zelf in de hand te nemen.

,,De Iraakse politie doet haar werk niet goed. Als er een probleem is schieten de agenten wat en verdwijnen weer'', zei de 21-jarige Adel Abdel Wahab. ,,De Badr-brigade is effectiever dan de politie.''

,,We moeten ons ontdoen van de sunnieten'', zei een oude man, maar die woorden wekten ontsteltenis bij de mensen om hem heen. ,,Zwijg, zeg dat niet nog eens'', zei een man. ,,Je ontketent zo een burgeroorlog op straat.''