Roddick dendert door in New York

Toernooifavorieten Andy Roddick, Roger Federer en Andre Agassi zijn gisteren moeiteloos doorgedrongen tot de laatste zestien van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen.

Roddick behaalde zijn vijftiende achtereenvolgende zege door Flavio Saretta te verslaan. De 21-jarige Amerikaan had anderhalf uur nodig om zijn Braziliaanse tegenstander uit te schakelen: 6-1, 6-3 en 6-3. In de achtste finales stuit hij op de Belg Xavier Malisse, die gisteren de Russische qualifier Dimitri Toersoenov versloeg.

Roddick, die sinds een paar maanden met coach Brad Gilbert werkt, heeft telefonisch opheldering gevraagd bij Ivan Ljubicic, die hem vrijdag bekritiseerde na hun onderlinge partij. Volgens de Kroaat zouden verschillende collega's een hekel hebben aan de Amerikaan vanwege zijn onsportieve gedrag. ,,Roddick voert een act uit op de baan. Hij respecteert de andere spelers niet. Dat is niet alleen mijn mening, maar die van velen in het circuit'', stelde Ljubicic.

Wimbledon-winnaar Federer maakte een einde aan de opmars van de Amerikaan James Blake. De Zwitser die sinds de eindzege in Londen geen toernooi meer won, was een klasse beter de voormalige student: 6-3, 7-6 en 6-3. In de vierde ronde treft Federer nu David Nalbandian. De Argentijn, van wie Federer al vijf keer verloor, versloeg de Australiër Mark Philippoussis.

Routinier Agassi won van de Rus Jevgeni Kafelnikov in een partij die zaterdag onderbroken moest worden door de regen op Flushing Meadows. De 33-jarige oud-winnaar had slechts drie sets nodig: 6-3, 7-6 en 6-4. Agassi treft nu zijn landgenoot Taylor Dent.

De meest spectaculaire partij ging tussen de Tsjech Jiri Novak en de Marokkaan Younes El Aynaoui. Voor volgepakte tribunes op Grandstand was de Noord-Afrikaan in vijf sets de gelukkigste: 7-6, 5-7, 3-6, 6-3 en 7-6.

Het vrouwentoernooi kende evenmin verrassingen. Lindsay Davenport, hoewel licht geblesseerd, versloeg de Russische Nadia Petrova: 6-0, 6-7, en 6-2.