Risico op ramp WK voetbal afgedekt

De internationale voetbalfederatie FIFA gaat het risico op het niet doorgaan van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 verzekeren door de uitgifte van een speciale `rampobligatie'. Volgens de Britse zakenkrant de Financial Times verkoopt de FIFA daartoe voor 400 miljoen euro aan zogenoemde catastrophe bonds aan particuliere investeerders op de kapitaalmarkt. Deze obligaties keren rente uit, en terugbetaling van de geleende hoofdsom, tenzij zich een vooraf omschreven ramp (storm, aardbeving) voldoet. In dat geval hoeft de hoofdsom niet te worden terugbetaald. Op deze manier verzekert de uitgever van de obligaties zich tegen de kosten van de ramp. De FIFA organiseert in 2006 het wereldkampioenschap in Duitsland.

De internationale voetbalfederatie regelde in 2002, toen het WK werd gehouden in Japan en Zuid-Korea, te elfder ure ook een ramp-obligatie toen de Franse verzekeraar Axa zich terugtrok uit het evenement. Axa wilde destijds de voorwaarden heronderhandelen omdat de omstandigheden voor verzekeraars van rampen waren veranderd sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De verzekeringspremies liepen daarna fors op, en terrorisme wordt sindsdien vaker uitgesloten van de dekking. Partijen die zich willen verzekeren nemen steeds vaker hun toevlucht tot de openbare kapitaalmarkt, in plaats van polissen met afzonderlijke verzekeraars.

Ramp-obligaties komen nog niet vaak voor, maar zijn wel in opkomst. Vorige week maakte Taiwan bekend zo'n catastrofebond uit te hebben gegeven ter waarde van 100 miljoen dollar. Deze obligatie hoeft door Taiwan niet te worden terugbetaald als zich gedurende de looptijd een aardbeving op het eiland voordoet waarvan de schade een bepaald bedrag overschrijdt. Nog in 1999 werd Taiwan door een zware aardbeving getroffen die 2.000 mensen het leven kostte en meer dan 60.000 mensen dakloos maakte.