Publicist tegen Tsjechoslowaakse communisme

De vroegere Tsjechische dissident en minister Pavel Tigrid, schrijver en publicist, is gisteren op 85-jarige leeftijd in zijn woning in de buurt van Parijs overleden. Dat is gisteren door vrienden van Tigrid in Praag bekendgemaakt. Tigrid heeft zich tussen 1950 en 1980 in ballingschap onderscheiden in de bestrijding van het communistische bewind. Na de instorting van het socialisme was hij van 1994 tot 1996 Tsjechisch minister van Cultuur.

Tigrid, in 1917 geboren als Pavel Schönfeld, studeerde in de jaren dertig rechten in Praag. Hij vluchtte aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog naar Londen, waar hij onder het pseudoniem Tigrid voor de Tsjechoslowaakse redactie van de BBC ging werken. Na de oorlog keerde hij terug naar Praag terug en nam hij zijn pseudoniem als nieuwe naam aan. De familie van de joodse Tigrid was zo goed als volledig uitgemoord door de nazi's.

Na enige tijd als diplomaat te hebben gewerkt nam Tigrid na de communistische machtsovername van 1948 opnieuw de wijk, om zich vanuit Londen en later München en Parijs te wijden aan de bestrijding van het communisme. In München leidde hij de Tsjechoslowaakse redactie van Radio Vrij Europa en in Parijs stichtte hij een blad, Getuigenissen. Een deel van de oplage werd naar Tsejchoslowakije gesmokkeld, vooral na de opkomst van Charta 77, de losse vereniging van dissidenten die protesteerde tegen de `normalisatie' in het Tsjechoslowakije van Gustav Husák. De redactie van het blad vormde lang het belangrijkste culturele en ideologische centrum van de Tsjechoslowaakse ballingengemeenschap.

Na de `fluwelen revolutie' van eind 1989 keerde Tigrid naar Praag terug om er adviseur van de nieuwe president, Václav Havel, te worden.

Na zijn tijd als minister van Cultuur vestigde Tigrid zich weer in de buurt van Parijs, maar hij bleef zeer actieve contacten onderhouden met de Tsjechische media en de politieke elite van zijn land. Hij was van 1998 tot 2000 co-voorzitter van een Tsjechisch-Duitse commissie die zich bezighield met de verzoening tussen Tsjechen en Duitsers. Tigrid was onder andere lid van het Legioen van Eer.