Pippi, pit en sperma

Spunk.nl is een jongeren- magazine gemaakt door jongeren en niet door ouderen die denken te weten wat jongeren leuk vinden. De site trekt wekelijks 15.000 bezoekers.

Toby heeft gekookt. Er staan Tupperware-bakjes met een pastagerecht op tafel. Toby heeft er ook verse basilicum bij, in een plastic zakje, ongesneden. Of zijn disgenoten het zelf maar even in stukjes willen scheuren: ,,Ik ga ervan uit dat iedereen schone handen heeft.''

Het is dinsdagavond en de redactie van het internetmagazine voor jongeren Spunk.nl zit bij elkaar voor de wekelijkse vergadering, de tweede na de vakantie. Jan en Renske vertellen enthousiast over hun Thailandreis. De gekuiste verhalen zijn te lezen op de website, de ranziger versie is bewaard voor bij het eten. Met name de erotische show waarin vrouwen allerlei kunstjes vertoonden met pingpongballetjes en glibberige bananen wordt uitgebreid naverteld.

Spunk.nl is een jongerenmagazine gemaakt door jongeren en niet door ouderen die denken te weten wat jongeren leuk vinden, benadrukt uitgever Frank Bierens, zelf 46. Toby Paul (5-vwo) is met 17 jaar de benjamin van de club. De oudste is Joris van den Berg, hij is 20 en studeert aan de filmacademie. De andere redacteuren, Raoul de Jong, Hannah Buenting, Jan Hoek en Renske de Greef, zijn 19. Het zevende redactielid, Hasna El Maroudi (17), is vandaag niet aanwezig. Hoofdredacteur is de 32-jarige Erwin van der Zande. Verder heeft Spunk een aantal medewerkers, laatste aanwinst is de 16-jarige columniste Wiegertje Postma.

Elke schooldag wordt www.spunk.nl ververst. De stukken gaan over alles wat jongeren bezighoudt: veel cultuur (recensies van boeken, cd's, videoclips), reisverslagen (Raoul reisde drie maanden voor Spunk door Afrika), uitgaan en seks. Spunk publiceert ook verhalen over medicijngebruik door jongeren, tienermoeders, homoseksualiteit onder moslims. Tijdens de verkiezingscampagne organiseerde Spunk met theater De Balie Ideals waarin jonge kandidaat-Kamerleden zich à la Idols voor een volle zaal moesten presenteren aan een kritische jury.

Spunk, dat in oktober twee jaar bestaat, trekt zo'n 15.000 bezoekers per week. Bierens, ook oprichter van het tijdschrift Blvd, verwacht dat Spunk het komend schooljaar commercieel exploitabel wordt. Veel mensen verklaarden hem voor gek, toen hij begon met het project, maar Bierens relativeert: ,,Twee jaar Spunk kost net zoveel als het lanceren van het eerste nummer van een tijdschrift.''

De term Spunk is niet uniek. Lang geleden wilde Pippi Langkous al weten wat `spunk' was. Jan vergelijkt de redactie met Pippi: ,,Zij ging op zoek naar spunk, wij gaan op zoek naar antwoorden.'' Spunk is ook Engels voor pit, lef. ,,En sperma!'', roepen de Spunkers. De betekenis van `spunk' is voor Van der Zande niet zo belangrijk. ,,Het klinkt gewoon lekker.''

De Spunkredactie vergadert wekelijks in een statig pand naast het Vondelpark. De jongeren volgen vwo of universitair onderwijs en wonen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ze vinden niet dat ze daardoor te veel Randstadgericht zijn, of te veel over en voor hoger opgeleiden schrijven. Hannah: ,,We hebben het er heel vaak over gehad dat we onze onderwerpen te dicht bij huis zoeken. Maar we gaan ook ook wel eens buiten de stad kijken, hoor.'' ,,We zijn allemaal intelligent en we kijken allemaal buiten onze eigen subcultuur'', stelt Jan. ,,En Wiegertje komt uit Epe!'' werpt Toby tegen.

Spunk is wel eens een links forum genoemd. Ten onrechte, vinden de redacteuren ,,We zijn jong'', zegt Raoul, ,,niet links, niet rechts.'' Werken voor Spunk is vooral veel lol. Na drie kwartier serieus vergaderen worden de redacteuren wat melig. Het gesprek komt, als vanzelf eigenlijk, op seks. Joris wil een verhaal over een jongen die kickt op fake-orgasmes. Hilariteit. Renske twijfelt nog over de naam van haar nieuwe rubriek `Lust'. ,,Wat vinden jullie? Denk je dan `leuk'? Of denk je dan aan, eeh, sperma en zo?'' Bierens stelt haar gerust: ,,Lust is niet alleen seks. Het kan ook eten of uitgaan zijn.'' ,,Dan moet het wel erotisch eten zijn, hoor'', vindt Joris.