Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ontvoerde politica Ingrid Betancourt `leeft en is gezond'

De voormalige Colombiaanse presidentskandidaat en ex-senator Ingrid Betancourt leeft en verkeert in goede gezondheid. Dit leidt het Colombiaanse tv-programma Noticias Uno af uit een videoband waarop de in februari 2002 ontvoerde Betancourt staat en die zaterdag werd uitgezonden.

Op de ruim twintig minuten durende videoband verwijst Betancourt (41) naar verschillende politieke gebeurtenissen van de afgelopen weken. Ze roept de Colombiaanse regering op haar te (laten) bevrijden uit de handen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

Voor het lot van Betancourt werd gevreesd na mislukte pogingen begin juli van de Franse geheime dienst om haar vrij te krijgen. (Betancourt heeft na haar huwelijk met een Fransman ook de Franse nationaliteit verkregen.) De FARC gaat er prat op iedere ontvoerde voor wie een gewapende bevrijdingsactie wordt uitgevoerd, onmiddellijk te executeren. Dat gebeurde in mei nog met de ontvoerde gouverneur van Medellín en oud-minister van Defensie, Gilberto Echeverri.

De programmamakers Noticias Uno hebben niet bekendgemaakt hoe zij de videoband in handen kregen. De laatste keer dat de ontvoerders een levensteken van Ingrid Betancourt gaven, was in mei 2002. Ook dat betrof een video-boodschap van haar.

De in Parijs woonachtige Astrid Betancourt leidt uit de nieuwe video af dat de FARC bereid is te onderhandelen over vrijlating van haar zus. Astrid Betancourt was nauw betrokken bij de Franse bevrijdingpoging eerder deze zomer. De rebellen kwamen toen op de afgesproken tijd en plaats niet opdagen omdat ze waren getipt dat de media op de hoogte waren en omdat ze vermoedden dat het Colombiaanse leger was gealarmeerd.

De ontvoerde Ingrid Betancourt wijst in de video onderhandelingen af. Ze vraagt om een reddingsactie door het leger, ,,maar niet zo maar een, het is erg belangrijk dat de president [Alvaro Uribe Vélez, red.] het besluit daartoe gewetensvol neemt. Ik vertrouw hem''.

Betancourt vraagt begrip van haar familie voor haar standpunt dat ze ondanks haar ontvoering principieel tegenstander blijft van koehandel met de rebellenbeweging die mensen ontvoert. ,,Ik ben tegenstander van een humanitair akkoord waarbij [ontvoerde] burgers worden geruild tegen guerrilleros.'' President Uribe is dat ook.

De FARC houdt meer dan twintig `politieke gijzelaars', onder wie Betancourt, gevangen. Bovendien zijn een vijftigtal militairen en naar schatting achthonderd burgers in handen van de rebellenbeweging.