Nieberg wint hoofdnummer CHIO

De Duitse springruiter Lars Nieberg (40) heeft gisteren tijdens het CHIO de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen. In een vlakke barrage, waar geen Nederlandse combinatie zich voor plaatste, was hij met Loreana de snelste. De Belgische Samantha Vangeenberghe met Elodice werd op ruim drie seconden tweede. Albert Zoer eindigde als beste Nederlander op de zesde plaats.

Nieberg, bij de Spelen van Sydney (2000) vierde met Esprit, was lichtelijk verbaasd over zijn zege. Uit zijn opmerking na afloop (,,Ik heb de 13-jarige Loreana amper vier maanden in mijn stal en dan nu al een Grote Prijs winnen?'') sprak de verbazing. De Duitser bereed vrijdag in de landenwedstrijd nog zijn andere troef, Adlantus As. ,,Ook toen had ik graag Loreana gereden, maar zij wilde in het verleden nog wel eens weigeren op de sloot en dat vond onze coach een te groot risico, vandaar de beslissing om met Adlantus As te rijden. In de Grote Prijs kon ik voor mijn eigen kansen rijden en was de keus dus aan mij'', aldus Nieberg.

Het parcours waarover de Britse parcoursbouwer Robert Ellis de paarden stuurde, was pittig. Niet alleen door de hoogte en de breedte van de hindernissen, maar ook door de tussenafstanden en dat weer in combinatie met de vaak zeer vlakke ondersteuning van de te springen palen. Daarbij kwamen dan nog eens de zeer matige conditie van de piste en de krappe tijd. De pauzes na ieder dozijn paarden kwamen walsen de piste binnen om de omgewoelde de grond te egaliseren waren nauwelijks toereikend om er voor te zorgen dat de omstandigheden voor de paarden zo gelijk mogelijk bleven.

Toch bewees Ellis een zeer goede parcoursbouwer te zijn. Slechts vijf combinaties kwamen foutloos over het basisparcours. Daarvan vielen er twee af voor de barrage, omdat zij strafpunten kregen voor het overschrijden van de tijd. ,,Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk in te spelen op de moeilijke omstandigheden die hoofdzakelijk door de slechte bodem werden veroorzaakt'', aldus Ellis. Hij zei mededogen te hebben met de organisatoren van het Rotterdamse CHIO. ,,Zij hebben het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de bodem om die te verbeteren, maar het resultaat was tegenovergesteld.'' Ellis gaat er echter vanuit dat de komende maanden de piste opnieuw op de schop gaat. ,,Dat zal wel moeten wil volgend jaar de piste goed zijn”, zo meende de Brit.

Voor de Nederlandse ruiters was er na de euforische vrijdag toen de landenwedstrijd werd gewonnen weinig geluk. Onder de dertien ruiters die met één springfout de Rotterdamse piste verlieten waren zes Nederlandse combinaties. Albert Zoer was met Lowina de snelste vierfouter en werd zesde, nipt voor Wim Schröder met Montreal. ,,Het was voor de paarden heel moeilijk om steeds weer hoog genoeg te springen'', zo reageerde Zoer. ,,Door de slappe en rulle bodem konden de paarden zich niet goed afzetten waardoor ze te vaak, na een hele lichte aanraking, de bovenste paal van de plaats schoven.''

    • Jacob Melissen