N-Korea wil geen verder overleg kernwapens

Noord-Korea ziet geen heil in een vervolg op de besprekingen over zijn nucleaire programma die vorige week in Peking plaatshadden. Aan het driedaagse overleg namen naast Amerika en Noord-Korea ook China, Japan, Rusland en Zuid-Korea deel. ,,Deze besprekingsronde was niets meer dan loos gepraat'', verklaarde een Noord-Koreaans delegatielid zaterdag op het vliegveld van Peking tegenover de pers.

Pyongyang stelt dat het zich gedwongen voelt zijn nucleaire programma te versterken om tegenwicht te kunnen bieden aan wat het voelt als een Amerikaanse oorlogsdreiging. Dat programma ,,is bedoeld om het hoofd te kunnen bieden aan een preventieve nucleaire aanval door de Verenigde Staten'', aldus een commentaar in de officiële Noord-Koreaanse krant Rodong Shinmun dat vandaag via het Noord-Koreaanse persbureau KCNA naar buiten kwam.

,,We zijn er inmiddels des te stelliger van overtuigd dat ons geen andere weg openstaat dan het versterken van onze nucleaire afschrikkingsmacht, om ons zo te kunnen verdedigen en onze soevereiniteit te kunnen beschermen'', citeerde KCNA zaterdag een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder deze week dreigde Noord-Korea volgens een Amerikaanse ambtenaar met het houden van kernproeven, onder meer om te bewijzen dat het land inderdaad over dergelijke wapens beschikt. Een hoge Zuid-Koreaanse ambtenaar suggereerde vandaag dat de Noord-Koreaanse verklaringen het best met een korrel zout genomen kunnen worden. ,,Er lijkt een strategisch element te zitten aan de kritiek van Noord-Korea om de gesprekken tussen de zes landen als niet nuttig af te schilderen'', aldus Ban Ki-moon, presidentieel adviseur op het gebied van de buitenlandse politieke betrekkingen, tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Zuid-Korea verwacht net als China dat Noord-Korea toch gewoon aan een tweede gespreksronde zal deelnemen.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken toonde zich niet verrast door de Noord-Koreaanse dreigementen. ,,Ze hebben een lange geschiedenis van provocerende verklaringen, en deze opmerkingen lijken op wat ze ons al hebben gezegd in april [tijdens een eerdere onderhandelingsronde]. Deze dreigementen leiden er alleen maar toe dat Noord-Korea verder geïsoleerd raakt binnen de internationale gemeenschap'', aldus de woordvoerster.

De voornaamste Chinese deelnemer aan het overleg, vice-premier Wang Yi, stelde vandaag in Manila dat juist de in China's ogen harde Amerikaanse opstelling het grootste struikelblok vormt in de oplossing van het conflict.

De spanningen liepen hoog op toen Noord-Korea in oktober vorig jaar volgens Amerikaanse ambtenaren verklaarde dat het land zijn nucleaire programma tegen de internationale afspraken in had hervat.