Kabinet van 25 ministers in Irak bekendgemaakt

De door de Verenigde Staten ingestelde Iraakse regeringsraad heeft vandaag een kabinet van 25 ministers benoemd. De belangrijkste leider van de shi'itische meerderheid in Irak, groot-ayatollah Ali Sistani, heeft de Amerikaanse en Britse bezettingstroepen verantwoordelijk gesteld voor de onveiligheid die in Irak heerst.

Volgens een bekendmaking in Bagdad zal het premierschap door het negen leden tellende voorzitterschap van de regeringsraad worden waargenomen. Een Koerd, Hoshyar Zebari, is benoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Het kabinet telt ook een vrouw, minister van Publieke Werken Nisreen Braswi, en een minister voor de Mensenrechten, Abdulul Basit Turki. Er is geen minister van Defensie. De kabinetsposten zijn, net als de functies in de regeringsraad, over de religieuze en etnische gemeenschappen verdeeld naar hun getalsmatige verhouding. De Amerikaanse autoriteiten houden overigens de eindverantwoordelijkheid.

Groot-ayatollah Sistani, een gemadigde leider, kwam met zijn uitspraak naar aanleiding van de dood van ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim bij de aanslag van vrijdag in Najaf. Tegelijk deed hij een beroep op de Irakezen – en de shi'itische meerderheid in het bijzonder – om ,,Iraakse patriottische krachten te steunen om de veiligheid en kalmte te herstellen''. Amerika zou overwegen zo snel mogelijk een Iraakse paramilitaire eenheid te vormen die zou moeten helpen de veiligheid te herstellen.

De politie van Najaf deelde zaterdag mee 19 mensen te hebben opgepakt in verband met de aanslag op ayatollah Hakim, onder wie Saoediërs en Palestijnen, die zowel een rol in de aanslag als banden met Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda hadden bekend. Maar de gouverneur van Najaf meldde gisteren op een persconferentie dat geen van de ,,verscheidene'' verdachten een buitenlands paspoort had. Op de vraag naar banden met Al-Qaeda antwoordde hij dat hierover ,,geen exacte informatie'' was.

De Amerikaanse federale recherche, de FBI, heeft meegedeeld te zullen helpen in het onderzoek naar de aanslag. Onder andere zou de FBI kijken naar overeenkomsten tussen de aanslag in Najaf en die van eerder deze maand op de ambassade van Jordanië en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad.

Bij de aanslag in Najaf was in totaal 700 kilo explosieven in twee auto's verborgen. In de stad Kufa bij Najaf zijn volgens een politieman twee auto's met explosieven gevonden. Twee verdachten zouden zijn aangehouden.