Homogeen PSV kansrijk in duels Champions League

De sponsors van PSV verheugen zich op drie zonnige reizen naar Zuid-Europa, reageerde trainer Hiddink spottend op de loting van de Champions League. Terwijl de coach afgelopen donderdag voor de tv-camera werd gevraagd naar zijn reactie, zag hij de leden van de businessclub een vreugdedansje maken. AS Monaco, AEK Athene en Deportivo la Coruña zijn niet alleen aantrekkelijke clubs voor de sponsors, de spelers hebben ook reden voor optimisme. De tweede ronde is haalbaar, gezien de vorm van PSV – dat zaterdag FC Twente met 2-0 van het veld speelde – en de kracht van de buitenlandse opponenten.

De tweede ronde van de Champions League is een obsessie voor PSV. De internationale prestaties van de nationale kampioen vielen telkens tegen, ondanks grote investeringen en hoge verwachtingen. Vorig seizoen werd PSV op eigen veld vernederd door Arsenal en Borussia Dortmund. De goede resultaten tegen Auxerre mochten niet baten. Voor de zesde keer bleef PSV steken in de eerste ronde. En toch klonk het deze zomer weer hoopvol, dat de tweede ronde van de Champions League een van de hoofddoelen is.

Het getuigt van randstedelijke arrogantie de ambities van PSV als naïef provincialisme af te schilderen. Ajax en Feyenoord leverden de afgelopen jaren betere prestaties in de Europese bekertoernooien, maar gezien de huidige krachtsverschillen moet PSV ook kunnen scoren op internationaal niveau. Van de drie topclubs in de eredivisie maakt de Brabantse ploeg momenteel de meeste indruk. Na een ongelukkig 2-2 gelijkspel bij Roda JC en een overtuigende 6-1 thuiszege op Willem II werd FC Twente op eigen veld voor schut gezet.

Waarom gaat PSV dit seizoen waarschijnlijk wél de tweede ronde bereiken van de Champions League? Ten eerste doordat de loting gunstig uitviel. Mocht PSV zakken voor zijn herexamen, dan kan de clubleiding zich niet meer verschuilen achter de sterke tegenstanders. Deportivo is favoriet in de poule, maar de nummer twee plaatst zich ook voor de tweede ronde en PSV is op papier even sterk als AS Monaco en sterker dan AEK. De ploeg van Hiddink maakt een homogene indruk. Door de ongewijzigde samenstelling is het elftal goed ingespeeld. Sommige voetballers zijn bovendien duidelijk beter geworden.

Zo is de 19-jarige Robben een potentiële topspeler, hoewel de dribbelaar nog wel eens vergeet de bal af te spelen naar een ploeggenoot. Zijn slaloms waren tegen FC Twente weer een lust voor het oog, de afwerking op het doel liet te wensen over. Zoals het een klassieke linksbuiten betaamt, is Robben geen geboren doelpuntenmaker. In kansrijke positie schiet hij de bal niet met de wreef, maar met de binnenkant van de voet. Zo verprutste hij in Enschede een handvol zelf gecreëerde mogelijkheden. Als beloning voor zijn veelbelovende spel werd hij gisteren geselecteerd voor het Nederlands elftal.

Wat betreft doelmatigheid kan Robben nog veel leren van zijn ploeggenoot Kezman, die een goede balbehandeling combineert met een opmerkelijke trefzekerheid. Vorig seizoen scoorde de Serviër 35 keer in de eredivisie en werd hij onbedreigd topscorer. Na drie competitieduels heeft hij nu al vijf treffers gemaakt en ligt hij op schema voor het Nederlands record van de PSV'er Dillen uit de jaren vijftig (43 goals). Kezman kent de statistieken, maar hij is meer bezig met het teambelang dan met zijn eigen prestatie.

Kezman weet dat hij nog wat goed te maken heeft in de Champions League. Vorig seizoen kwam hij in zes groepsduels niet één keer tot scoren. Hij kreeg door sommige critici het etiket `subtopper' opgeplakt, maar daarmee werd hem onrecht gedaan. Kezman is een internationale topspeler die het verschil kan maken tussen winnen en verliezen in de Champions League. Zoals Van Bommel nog steeds onmisbaar is als breekijzer én vormgever op het middenveld.

PSV vreesde deze zomer voor het vertrek van beide topspelers naar een buitenlandse topclub, maar de transferperiode is vanaf vandaag gesloten. ,,PSV wil dat ik nog één jaar blijf en ik wil dat ook'', sprak Kezman in goed verstaanbaar Nederlands. In de kleedkamer was hij tot hilariteit van zijn ploeggenoten de vertolker van een Brabantse smartlap. Kezman is ook op het veld een teamspeler, getuige zijn ijver en zijn oog voor de vrijstaande medespeler. Tegen Twente gaf hij een slimme steekpass op Rommedahl die het ongelijke duel al na een half uur op slot gooide.

Als geboren goaltjesdief is Kezman niet langer maker van louter frommeldoelpunten, zijn recente produktie is van grote schoonheid. Tegen Twente scoorde hij met zijn `zwakke' linkervoet met een boogbal die vlak onder de lat als een steen neerdaalde. Wat een wereldgoal! Doelman Ten Rouwelaar stond erbij en keek ernaar. Kezman kopte de bal ook nog tegen de paal en hij scoorde in (vermeende) buitenspelpositie. De beweeglijke spits was voor rust ongrijpbaar, met dank aan de even beweeglijke schaduwspits Park. De Koreaan is de ideale verbindingsspeler tussen aanval en middenveld. Ook zijn aanwezigheid maakt PSV sterker dit seizoen.

FC Twente

0

PSV

2

Ruststand 0-2. 18. Kezman 0-1, 31. Rommedahl 0-2. Schds: Luinge. Tsch: 13.000. Gele kaart: Heubach (FC Twente).