`Het is geen toeval dat RKC presteert'

Na de thuiszege van gisteren op Volendam (3-0) is RKC Waalwijk na drie speelronden koploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Martin Jol versloeg eerder ADO Den Haag (1-0) en FC Zwolle (3-0). Ondanks een beperkt budget trekt de Brabantse voetbalclub de lijn van afgelopen seizoen door. Toen eindigde RKC als negende en deed de ploeg lang mee in de strijd om Europees voetbal. Een van de exponenten van het succes is aanvaller Iwan Redan (23). Na twee zware knieblessures is de in Rotterdam geboren en van Vitesse afkomstige spits momenteel topscorer met vier doelpunten. Tegen Volendam nam hij gisteren het derde en laatste doelpunt voor zijn rekening.

Wat betekenen die vier doelpunten voor jou?

Redan: ,,Ontzettend veel, ze geven me de bevestiging dat ik het niveau van de eredivisie aan kan. Niet dat ik daaraan getwijfeld heb, maar voor een aanvaller is het van belang om doelpunten te maken. Tegen Volendam stond ik voor het eerst dit seizoen in de basis, ik ben blij dat ik het vertrouwen van trainer Martin Jol niet heb beschaamd. Toch was ik na afloop van de wedstrijd niet helemaal tevreden, ik had nog wel een keertje meer mogen scoren.''

Hoe moeilijk is het om na twee zware blessures weer terug te komen?

,,Vooral mentaal is het ontzettend zwaar. Je moet je echt ergens aan vastklampen, anders red je het niet. Ik heb veel steun gehad van familie en vrienden, en ook RKC heeft me nooit laten zakken. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik profvoetballer kon worden. In de jeugd van Vitesse revalideerde ik al eens van een zware knieblessure, dus toen ik bij RKC voor de eerste keer mijn kruisbanden scheurde, wist ik wat er op me af zou komen. Toen het voor de tweede keer mis ging, heb ik niet lang getreurd. Ik begon vol goede moed aan de revalidatie, maar kreeg aan het einde daarvan een terugslag toen er meniscusproblemen optraden. Uiteindelijk liep het met een sisser af, met het winnende doelpunt tegen ADO Den Haag als bekroning.''

RKC is koploper in de eredivisie en incasseerde nog geen tegendoelpunt. Wat is het geheim van de ploeg?

,,Heel simpel: het beleid van de club. Trainer Martin Jol en manager Marcel Brands zitten al lang bij RKC, en slagen er elk jaar opnieuw in om met weinig geld een goede ploeg samen te stellen. Jongens als Greene, Boutahar en Oost worden uit de opleiding van een andere club overgenomen en groeien bij RKC uit tot eredivisiespelers. Jol kan ons echt wat leren. Het is geen toeval dat RKC de laatste jaren dicht tegen het behalen van Europees voetbal aanzit.''