Hella Haasse en `Multatuli' bij selectie AKO-prijs

Vier romans, een verhalenbundel en een biografie maken kans op de AKO-Literatuurprijs 2003, die op 24 oktober wordt uitgereikt. Op de shortlist, die gisteren op de Amsterdamse Uitmarkt door juryvoorzitter en ex-premier Wim Kok werd bekendgemaakt, staan Sleuteloog van Hella Haasse, Gstaad 95-98 van Marek van der Jagt, de bundel Het andere gezicht van Mensje van Keulen, Multatuli van Dirk van der Meulen, De nieuwe man van Thomas Rosenboom en De laatste dagen van debutant Arjan Visser. Niet genomineerd werden De Movo Tapes van A.F.Th., De gifmenger van Willem Brakman, Familieziek van Adriaan van Dis en Hokwerda's kind van Oek de Jong, die in mei naast de Libris-prijs greep. Voor het eerst sinds jaren is geen Vlaamse auteur genomineerd. De jury, waarin onder meer Elsbeth Etty en Janet Luis zitting hebben, heeft een duidelijke voorkeur voor de geschiedenis: drie historische romans en een biografie van een 19de-eeuwse schrijver. Marek van der Jagt (een pseudoniem van Arnon Grunberg) was eerder genomineerd voor de Libris-prijs.