Heel Moordrecht viert feest om loterij

Een gezin met zestien kinderen uit Moordrecht in Zuid-Holland heeft afgelopen zaterdag de hoofdprijs van 1,6 miljoen euro in de Nationale Postcode Loterij gewonnen. De 53-jarige winnaar, D. Gouw, medewerker bij een bedrijf in hout- en bouwmaterialen, had met zeven loten aan Postcode Zomerkanjer meegedaan. Hij ontving de cheque zaterdagavond tijdens een dorpsfeest met optredens van Jamai en Gerard Joling.

Zijn meespelende straatgenoten ontvingen samen 2,7 miljoen euro en ook 1450 van zijn dorpsgenoten ontvingen een bedrag van tenminste 540 euro per lot. In totaal viel de inwoners van Moordrecht 5,8 miljoen euro ten deel. Duizenden Moordrechters vierden zaterdag feest. ,,We hadden als dorp het geluk dat we allemaal dezelfde postcode hebben'', zegt burgemeester C. van der Bie-Van Vliet, die zelf niet meedeed.

Moordrecht is van oudsher een arbeidersdorp met 8100 inwoners. In de jaren zeventig werd het dorp ontdekt door gegoede Hagenaars en Rotterdammers die huizen bouwden in het Groene Hart. Tegenwoordig werken de meeste Moordrechters in de dienstverlening en de kleinere bedrijven in het dorp. De werkloosheid is laag. ,,De inkomens zijn hoog of juist lager dan het landelijk gemiddelde'', zegt burgemeester C. van der Bie-Van Vliet. ,,Geld maakt niet gelukkig, maar ik denk dat veel mensen het kunnen gebruiken.''

Van de zestien kinderen van prijswinnaar Gouw wonen er nog elf thuis. Enkele jaren geleden scheidde hij van zijn Franse echtgenote met wie hij vijftien kinderen had. Hij hertrouwde vorig jaar, zijn tweede echtgenote bracht nog een kind mee. Wat de winnaar met het prijzengeld gaat doen, weet hij nog niet. ,,Ik denk dat mijn baas het even zonder mij moet doen'', zei hij zaterdag. Intussen kijkt Moordrecht uit naar de volgende festiviteit: in oktober bestaat korfbalclub IJsselvogels veertig jaar.