Geen plaats voor De Boer en Seedorf

Bondscoach Dick Advocaat heeft Andy van der Meyde (Internazionale) en Arjen Robben (PSV) geselecteerd voor de EK-kwalificatieduels tegen Oostenrijk (zaterdag) en Tsjechië (volgende week woensdag). In vergelijking met de selectie voor de oefeninterland van anderhalve week geleden tegen België (1-1) zijn Ronald de Boer (Glasgow Rangers) en Clarence Seedorf (AC Milan) afgevallen.

,,Er is de laatste maanden veel kritiek geweest op het Nederlands elftal'', constateerde Advocaat. ,,Dat is terecht. We hebben te weinig laten zien. De komende twee wedstrijden zijn doorslaggevend voor directe kwalificatie voor het EK. Voor aanvang van het kwalificatietoernooi heb ik al gezegd dat de beslissing in deze fase zou vallen. Nu moeten we er ook staan.''

Het Nederlandse publiek eist ondertussen dat Advocaat een grote schoonmaak houdt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau NIPO, uitgevoerd in opdracht van de regionale kranten.

Na de vriendschappelijke interland tegen België verklaarde 65 procent van de ondervraagden dat ze zich in vergelijking met vroeger vaker ergert aan de wedstrijden van het Nederlands elftal. Bijna drie op de vier ondervraagden (72 procent) meent dat de internationals zich zowel binnen als buiten de lijnen als verwende miljonairs gedragen. Een kleine meerderheid (51 procent) eist daarom ook van Advocaat dat hij de bezem door de selectie haalt.

Iedere geënqueteerde mocht twee spelers noemen die in zijn of haar ogen per direct zouden moeten afvallen. Die lijst wordt aangevoerd door Nederlands topscorer aller tijden, Patrick Kluivert (32 procent). Tweede staat Clarence Seedorf (25 procent), gevolgd door Frank de Boer (20 procent) en Edgar Davids (14 procent).

Het vertrouwen in Advocaat zelf heeft blijkbaar niet geleden onder de matige optredens van het Nederlands team. Zeventien procent van de ondervraagden wees hem aan als de meest geschikte coach. Advocaat kreeg daarmee de meeste stemmen. Johan Cruijff (13 procent), Guud Hiddink (12) en Ronald Koeman (11) hadden het nakijken.