`Geen deal Ahold met oud-topman'

Ahold en voormalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven hebben nog geen overeenstemming over een afvloeiingsregeling bereikt. Geruchten dat beide partijen dichtbij een akkoord zijn, noemde M. Wladimiroff, raadsman van Van der Hoeven, vanochtend ,,onzin''. De voormalig topman van Ahold verliet ruim een half jaar geleden het supermarktconcern nadat een boekhoudschandaal bekend werd.

Op de laatste aandeelhoudersvergadering in mei van dit jaar verklaarde huisadvocaat P. Wakkie dat er toen nog geen arbitragecommissie bezig was met de afvloeiingsregeling van Van der Hoeven en voormalig financieel directeur M. Meurs. ,,Als zij een vergoeding willen, zal de commissie zich erover buigen'', stelde de jurist toen. Wakkie treedt binnenkort toe tot het bestuur van Ahold.

Ahold was vanochtend een van de minst presterende beursfondsen binnen de AEX-index. Het aandeel verloor 1 procent op 8,50 terwijl de AEX-index met 2 procent steeg. Al langer circulerende geruchten over een aandelenuitgifte door Ahold zetten het aandeel onder druk. Vanochtend noemde de Britse zakenkrant Financial Times voor het eerst een getal. Volgens de krant wordt een emissie van 2 miljard euro onderzocht als een van de alternatieven om de schuldenlast naar beneden te krijgen. Ahold kampt met een nettoschuld van circa 12 miljard euro.

De problemen bij Ahold zouden ook dochter Albert Heijn treffen. De Nederlandse winkelketen verliest marktaandeel aan concurrenten die met prijzen stunten, zo wees marktonderzoek van bureau Gfk vorige maand uit. Nu zou besloten zijn om op het hoofdkantoor van Albert Heijn drie- tot vierhonderd banen te schrappen, circa een kwart van alle medewerkers daar. De vakbonden zouden daar komende woensdag over worden ingelicht. Een woordvoerder van de winkelketen weigerde hier vanochtend commentaar op.

Ahold houdt donderdag een informatieve aandeelhoudersvergadering waar de nieuwe topman, de Zweed Anders Moberg (oud-Ikea), de problemen van Ahold zal toelichten en zijn strategische plannen zal ontvouwen.