Gaddafi belooft Fransen te betalen

Libië heeft beloofd extra schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van de 170 slachtoffers van een aanslag op een Frans vliegtuig, in 1989. Een akkoord hierover zou in de loop van vandaag worden afgerond.

Dit opent de weg naar opheffing van de sancties tegen Libië, die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 1992 afkondigde. Deze sancties moesten Libië te dwingen de daders van de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie uit te leveren en de nabestaanden van `Lockerbie' en van de inzittenden van het Franse vliegtuig schadeloos te stellen. Libië had de kwestie-Lockerbie eerder deze maand al met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geregeld.

De regeling met de Fransen werd vandaag door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, bevestigd in een vraaggesprek met Radio France Internationale. Volgens De Villepin zou het akkoord in de loop van de dag worden gefinaliseerd. Het vliegtuig van de maatschappij UTA werd in 1989 boven Niger opgeblazen. Een Franse rechtbank heeft zes Libiërs bij verstek veroordeeld in verband met deze aanslag.

De Libische leider, Moammar Gaddafi, kondigde gisteravond op de Libische televisie al aan dat de families, waarvan vertegenwoordigers voor onderhandelingen naar Libië waren gekomen, en zijn land een akkoord hadden bereikt.

Dit neemt de dreiging weg van een Frans veto tegen opheffing van de sancties tegen Libië. Frankrijk en Libië hadden de UTA-affaire eerder voor 35 miljoen dollar schadevergoeding geregeld, maar toen de Lockerbie-verwanten eerder deze maand 2,7 miljard dollar bleken te krijgen, nam Parijs met de oude regeling geen genoegen meer en dreigde het met een veto in de Veiligheidsraad als de UTA-verwanten niet meer geld kregen.

Gaddafi zei gisteren dat ,,we nu een nieuwe bladzij opslaan in onze relaties met het westen''. Hij zei ook dat ,,het geld er voor ons niet toe doet'' – Libië is een tamelijk rijk olieland.

Hoeveel de verwanten van de Franse, Congolese en andere inzittenden van het UTA-vliegtuig krijgen, was niet meteen bekend. Maar een van de advocaten van de verwanten zei gisteren dat het bedrag ,,zeer, zeer passend'' is.

Overigens onderstrepen de Libische autoriteiten dat niet de staat, maar de charitatieve Gaddafi-stichting de vergoedingen betaalt. Dat heeft te maken met de schuldkwestie. Gaddafi zelf onderstreepte in zijn toespraak dat de uitbetalingen niet te maken hebben met de aanslag op het UTA-vliegtuig of met Lockerbie, waarvoor in Kamp Zeist een lid van de Libische veiligheidsdiensten vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. Hij zou alleen de Franse president Jacques Chirac een plezier hebben willen doen.