Franse gezant vindt Sharon een schurk

De komende ambassadeur van Frankrijk in Israël vindt premier Ariel Sharon ,,een schurk'' en Israël een ,,paranoïde'' land. Dat meldt tenminste de Israëlische krant Yediot Ahronot. De diplomaat deed deze uitspraken tijdens een receptie op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs, onthulde de krant gisteren.

Een journalist van Yediot, Boaz Bismuth, stond er namelijk bij. Hij schrijft na deze ontboezeming de ambassadeur in spe zijn visitekaartje te hebben overhandigd. De laatste verklaarde toen: ,,U heeft niet de bedoeling dat te publiceren.'' Hij voegde eraan toe: ,,Als ik een interview had gegeven, had ik niet dergelijke dingen gezegd. Het gaat om een privégesprek met twee andere oude ambassadeurs van Frankrijk.'' ,,Toen ik het woord `paranoïde'gebruikte ten aanzien van Israël, dacht ik aan de klinische en medische betekenis van de term [..] gezien wat dit land heeft meegemaakt, is het paranoïde geworden'', zei hij.

De Israëlische minister van Onderwijs, Limor Livnat, zei gisteren in reactie dat als de diplomaat inderdaad dergelijke uitspraken heeft gedaan, Israël zijn geloofsbrieven niet moet aanvaarden. ,,Maar we moeten verifiëren wat hij heeft gezegd.'' Zij meende trouwens dat ,,het moeilijk is objectieve mensen in Frankrijk te vinden [..] De vertrekkende Franse ambassadeur, Jacques Huntzinger, is ook betrapt op onbevredigende uitlatingen over Israël.'' Huntzinger wekte onder andere de razernij van Israël toen hij op een receptie van de Israëlische president Katsav vlak na de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington verklaarde dat deze niet konden worden vergeleken met aanslagen in Israël. ,,Terreur hier houdt verband met een conflictsituatie tussen Israël en het Palestijnse volk'', zei hij. ,,Het is niet hetzelfde in de Verenigde Staten.''