`Corrupte ministers direct de cel in'

Alle Servische overheidsdienaren die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie ,,eindigen in de gevangenis''. Schandalen moeten binnen vier dagen worden opgehelderd.

Dat zei gisteren de Servische premier Zoran Zivkovic als antwoord op de talrijke corruptieschandalen en de wederzijdse beschuldigingen die de Servische regering aan de rand van de desintegratie hebben gebracht. ,,Als beschuldigingen van corruptie tegen een minister blijken waar te zijn, wordt hij uit de regering geschopt en gaat hij direct naar de gevangenis'', zo zei Zivkovic tegen het blad Politika. De justitie moet haast maken met het uitzoeken van de beschuldigingen. Als blijkt dat de verdachtmakingen op niets berusten, moeten degenen die ze hebben geuit, worden vervolgd wegens laster.

Een vakbondsleider, Milenko Šmiljanic, zei gisteren dat Servië ,,barst van de corruptie, omkoping en schandalen''. ,,Als de regering niet weet waar ze naar toe moet zullen de arbeiders haar duidelijk maken waarom ze moet verdwijnen. Individuele ontslagen en nieuwe, misschien nog ergere ministers zijn niet de oplossing.''

De Servische vice-premier Cedomir Jovanovic, die regelmatig wordt beschuldigd van banden met de georganiseerde misdaad, lanceerde vrijdag een tegenaanval tegen de oppositiepartij G17 Plus. Met een stapel dossiers probeerde hij aan te tonen dat leiders van G17 Plus zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

Een andere omstreden minister, Marija Rašeta van Transport, deed hetzelfde. Zij is beschuldigd als lid van het Servische Ontwikkelingsfonds kredieten op uiterst gunstige voorwaarden te hebben binnengehaald voor haar eigen familie, die er onder andere een nachtclub van opende. Zij legde uit dat zij van haar eigen familie veel geld heeft geërfd en dat haar man, die werkt als lijfwacht, een ,,uitzonderlijk goed betaalde baan heeft''.

Inmiddels heeft Zivkovic naar eigen zeggen twee van zijn belangrijkste adviseurs, die door G17 Plus waren beschuldigd van geldwitwassen op grote schaal, ontslagen. Hij zei dat tegen het blad Vecernje Novosti.

De Servische minister van Justitie, Vladan Batic, presenteerde gisteren in verband met de vele schandalen een gedragscode voor overheidsdienaren. Die regels zouden verplicht moeten worden gesteld voor al het overheidspersoneel, van de laagste ambtenaren tot en met ministers. Voortaan moeten zij verklaren nooit voor binnen- of buitenlandse inlichtingendiensten te hebben gewerkt, geen privébedrijven, aandelen of winkels te bezitten, na hun indiensttreding geen bankrekeningen te openen, onroerend goed of bedrijven te verwerven en contact te onderhouden met misdadigers. Ze mogen ook na hun indiensttreding geen inkomsten verwerven uit het lidmaatschap van raden van bestuur of directies van bedrijven.