Concertgebouw is na de Uitmarkt oude stoelen kwijt

Het Concertgebouw heeft tijdens de Uitmarkt in Amsterdam ruim 1900 oude stoelen van de hand gedaan. In ruil voor twee of drie loten van de SponsorBingo Loterij kreeg men een rijtje oude stoelen mee naar huis. De helft van de waarde van een lot (5 euro) komt ten goede aan het Concertgebouw. De inkomsten worden gebruikt voor renovatie en educatieve doelstellingen. De twintig jaar oude stoelen uit de Grote Zaal zijn deze zomer vervangen door nieuwe.

De 26ste Amsterdamse Uitmarkt, de opening van het nieuwe culturele seizoen, heeft het afgelopen weekeinde naar schatting van de organisatie circa 500.000 bezoekers getrokken. Uitmarktdirecteur Michel Buchel denkt erin te zijn geslaagd meer jongeren en mensen met een andere culturele achtergrond voor de Uitmarkt te interesseren. Daarvoor werden ze actief en via verschillende samenwerkingsverbanden benaderd. Volgens Buchel verandert de samenleving en moeten talenten uit de andere culturen, waaronder de suburban culture, ook hun podia krijgen. Het traditionele Uitmarktpubliek voelde zich volgens hem zeker niet verwaarloosd. Buchel noemde het zondagavond gezien de vraag naar kunst en cultuur zuur en zorgwekkend dat er op dit terrein vele bezuinigingen op stapel staan.