Buffel voorkomt nieuw puntenverlies Feyenoord

Ruim een uur had Feyenoord gisteren in een armzalig duel vier centrumaanvallers op de grasmat van de Kuip lopen: drie in eigen gelederen, één als huurling bij tegenstander NAC Breda. Het trio Buffel-Kuijt-Lazovic slaagde er niet in een 1-0 achterstand weg te poetsen. De uitgeleende Elmander ploeterde bij de opponent als een eenzame spits. Een vijfde spits, Bombarda, deed voor Feyenoord het tij keren. De Rotterdammers mochten tenslotte van geluk spreken dat er vier minuten werden bijgetrokken. Halverwege de 94ste minuut kopte Buffel de winnende treffer binnen.

Terwijl verkochte aanvallers van Feyenoord als Van Hooijdonk (Fenerbahçe) en Kalou (AJ Auxerre) voor hun nieuwe werkgevers afgelopen weekeinde met een doelpunt wedstrijden beslisten, kampt trainer Van Marwijk met het probleem dat hij ondanks de grote hoeveelheid spitsen geen afmakers heeft. Feyenoord voetbalde tot voor kort voorin herkenbaar: met Kalou op rechts, Leonardo, Ono of Van Persie op links, centraal Van Hooijdonk met in zijn rug als `verbindingsman' voor het loopwerk Buffel waar voorheen Tomasson goed functioneerde. Daar kon de ploeg mee uit de voeten, daar zat logica in.

In het huidige seizoen heeft Van Marwijk geprobeerd zijn strategie af te stemmen op het aankoopbeleid. Lazovic is te vroeg gekocht, maar moet kennelijk spelen. Hij staat eigenlijk op de plek van publiekslieveling Kuijt, een andere aankoop, die klaarblijkelijk ook niet mag ontbreken. Aanvankelijk zocht Van Marwijk het in een noodoplossing door de ex-Utrechter vanuit de rechterflank te laten opereren, maar dat bleek niet te functioneren. Gisteren wisselden Kuijt en Buffel elkaar af op de rechterhoek van een driehoek, die gevormd werd door een spitsentrio. Kuijt kwam wat dichter bij Lazovic te spelen en dat leverde toch ook weinig rendement op.

Het onsamenhangende spel van Feyenoord, zonder verzorgde opbouw, wordt misschien beter nu de Japanner Ono is hersteld van een blessure die hem drieëneenhalve maand aan de kant hield. Hij kan mogelijk het legertje centrumspitsen beter laten functioneren, maar Van Marwijk behoudt dan toch een magere bezetting op de vleugels. Van Persie heeft een aardige actie en een goede voorzet van links, maar ontwikkelde zich vorig seizoen vooral als een tweede centrumspits met een redelijke productiviteit. En een `echte' rechtsbuiten heeft Feyenoord al helemaal niet.

Het lijkt erop of de spelers momenteel zelf maar moeten aangeven waar ze het beste uit de voeten kunnen. Ook achterin rammelt het. Daar kunnen Van den Berg en De Nooijer geen goede opbouw verzorgen en staat doelman Zoetebier ter discussie. Hij was schuldig aan het NAC-doelpunt van Diba. De roep om de terugkeer van de 36-jarige Lodewijks is onvermijdelijk, als de Volendammer net als vorige week in Heerenveen meer fouten gaat maken.

Feyenoord mocht gisteren niet klagen over de onthutsend zwakke tegenstand van NAC, dat zich ingroef voor eigen doel en niet in staat was een normale combinatie uit te voeren. Van Marwijk moet hebben geconstateerd dat ook huurling Elmander onder de maat bleef. Feyenoord was drie jaar geleden zogenaamd vele Europese topclubs te snel af toen de Zweed werd vastgelegd. Hij gold als een toptalent, de nieuwe Kindvall, de spits die in de jaren voor Feyenoord furore maakte. Maar na een uitstapje in zijn eigen land bij Djurgårdens IF kreeg hij bij terugkeer te horen dat hij met zoveel concurrentie niet op een basisplaats hoefde te rekenen.

Elmander (22) had genoeg van de Rotterdamse reservebank en liet zich verhuren aan NAC. Want hij wil met het Zweedse elftal volgend jaar naar het EK in Portugal. ,,Ik wist dat het bij Feyenoord een harde concurrentiestrijd zou worden en als je al van tevoren te horen krijgt dat je buiten het basisteam blijft, kun je beter vertrekken.''

Elmander vindt dat hij geen fatsoenlijke kans heeft gekregen bij Feyenoord. Ook meent de vorig jaar mentaal geknakte spits dat Van Marwijk hem soms te hard aanpakte. ,,Ik vind het niet erg als een trainer langs de kant staat te schreeuwen, maar dan moet hij het wel tegen iedereen doen.''

Hij wil dit seizoen het ongelijk van Van Marwijk bewijzen. Maar gisteren bereikte hij met zijn weinig intelligente spel het tegenovergestelde. Van Marwijk liet zich geen uitspraak ontlokken over het optreden van het `eeuwige talent'. ,,Ik wil er slechts over kwijt dat hij moeite heeft met een ander systeem dan 4-4-2, waarin hij de afgelopen jaren vaak speelde. Hij kwam uit voor teams die op de counter gokten en moest altijd veel loopwerk verrichten.'' Elmander mocht zich nog achter het excuus verschuilen dat hij als enige spits weinig kon uitrichten. ,,Bij NAC komt een aanvaller minder aan de bal dan bij Feyenoord. Maar beoordeel mij alsjeblieft op een heel seizoen en niet op deze wedstrijd.''

Feyenoord

2

NAC Breda

1

Ruststand 0-1. 23. Diba 0-1, 82. Bombarda 1-1, 90. Buffel 2-1. Schds: Jol. Tsch: 39.000. Gele kaarten: Van den Berg, Van Wonderen (Feyenoord) en Petõ (NAC).

    • Erik Oudshoorn